Arta este importantă pentru copii, mai ales în timpul dezvoltării lor. Cercetările arată că activitățile artistice dezvoltă capacitatea creierului în copilăria timpurie.
Arta implică simțurile copiilor în jocurile deschise și sprijină dezvoltarea abilităților cognitive, social-emoționale și multisenzoriale. Pe măsură ce copiii progresează în școala elementară și nu numai, arta continuă să ofere oportunități de dezvoltare a creierului, stimei de sine și a creativității.
Arta ajută la dezvoltarea abilităților cognitive
Pe măsură ce copiii desenează, pictează și fac colaje, ei învață despre lume (culoarea, forma și dimensiunea obiectelor). Când folosesc vopsele, lipici și markere, copiii planifică, experimentează și rezolvă probleme. Pe măsură ce copiii amestecă vopsea, ei învață să înțeleagă și cauza efectului. Arta le oferă șansa de a lua decizii și de a învăța din experiența de a face alegeri despre opera lor de artă.
Arta oferă oportunități de auto-exprimare
Copiii exprimă modul în care gândesc și simt despre lumea lor interioară prin arta pe care o creează. Aceasta le oferă o modalitate de a-și exprima sentimentele și ideile despre care nu au cuvintele necesare să vorbească. Acest mod de a se exprima îi ajută pe copii să facă față stresului natural al creșterii. Arta îi ajută pe copii să dezvolte un sentiment al propriei lor individualități, un sentiment de respect de sine și o apreciere pentru munca celorlalți.
Arta dezvoltă abilitățile fizice
Pe măsură ce copiii folosesc foarfecele pentru a tăia, degetele pentru a picta sau țese fire cu degetele, ei îmbunătățesc controlul asupra mușchilor mici din mâini. Împreună cu desenul cu creioane sau markere, acest lucru îi ajută pe copii să dezvolte controlul motric fin de care au nevoie mai târziu pentru a scrie frumos.
Arta încurajează creativitatea
Creativitatea înseamnă exprimarea propriilor idei, încercarea de lucruri noi și experimentarea materialelor. Cea mai bună modalitate de a dezvolta creativitatea este de a le oferi o varietate de materiale și de a le oferi copiilor timp și libertatea de a crea singuri propriile capodopere artistice.
Încurajați copiii să încerce o nouă experiență artistică. Pune întrebări deschise, cum ar fi „Ce crezi că poți face cu firele?” Poate ajuta copiii să se gândească la ce proces sau creație ar putea fi posibilă.
Activitățile artistice pentru copii îi prezintă, de asemenea, instrumente și materiale noi și modalități posibile de a le folosi. Apoi, copiii pot decide ce să creeze și cum vor să o facă.
Arta este un proces, nu un produs
În ceea ce privește arta, procesul de a crea – explorarea, descoperirea și experimentarea – are cea mai mare valoare pentru copiii mici. Procesul este cel mai important, nu lucrul pe care îl creează de fapt. Învățarea are loc chiar și atunci când copiii nu realizează un produs finit pe care să îl ia acasă la sfârșitul zilei. Uneori, când copiilor li se cere să se concentreze asupra unui rezultat final sau să termine ceva, poate limita tipul de învățare care poate avea loc. Prin autoexprimare și creativitate, abilitățile copiilor se vor dezvolta în mod natural.
Discută cu copilul despre opera lor de artă.
Vorbitul despre artă este o modalitate excelentă pentru copii de a-și dezvolta abilitățile lingvistice, deoarece vorbesc despre culoare, formă și dimensiune în timp ce își descriu munca prietenilor, îngrijitorilor și părinților.
Pentru aceasta, se recomandă adulților:
- Să pui copiilor întrebări deschise – „Spune-mi despre poza ta!” Apoi începe să scrii în cuvinte ce spune copilul despre munca lui. Punerea în scris a cuvintelor copilului arată respect pentru gândirea lui și îi ajută pe alții să-i înțeleagă munca.
- Oferă-i copilului un vocabular artistic – Vorbește despre linii (drepte, curbate, rotunjite, ondulate etc.) și culori (roșu semafor, albastru cer, verde iarbă).
- Descrie cum arată arta și apoi lasă copilul să îți spună despre munca lui.
- Întreabă copiii despre proces – „Cum ai făcut ca hârtia de țesut să arate așa?” sau „Cum ai amestecat vopseaua pentru a face acea culoare?” Încurajează copilul să vorbească despre proces.
La Școala de Arte Marian Moncea ai acces la peste 80 de cursuri cu un singur abonament lunar: cursuri de pictură, desen, aurire cu bolos, pictură icoane, desen anime și multe, multe altele, iar copiii pot participa la cursul online pentru copii – live pe zoom ce poate fi urmărit din confortul fiecărei case.