Marian Moncea

Recomandarea săptămânii:

Recomandare carte Marian Moncea - cursuri pictura, cursuri desen

Cartea “Omul în căutarea sensului vieții” scrisă de Viktor E. Frankl oferă o perspectivă profundă asupra sensului vieții și rezilienței umane în fața dificultăților. Aici sunt primele cinci învățături care pot fi relevante pentru comunitatea ArtRetreat:

  1. Găsirea sensului în adversitate: Frankl subliniază că capacitatea de a găsi sens în fața adversităților și suferințelor poate oferi o bază solidă pentru a depăși provocările vieții. În contextul ArtRetreat, aceasta ar putea învăța participanții să găsească înțeles în procesul lor de pictură și dezvoltare personală, indiferent de provocările pe care le întâmpină.
  2. Libertatea de a alege atitudinea: Autorul subliniază că, în ciuda circumstanțelor externe, avem întotdeauna libertatea de a alege atitudinea noastră. Acest principiu se poate aplica și la activitățile de la ArtRetreat, unde învățarea să alegem atitudini pozitive și deschise poate contribui la creșterea creativității și dezvoltării personale.
  3. Explorarea adâncă a valorilor personale: Frankl vorbește despre importanța identificării și urmăririi valorilor personale autentice. Participanții la ArtRetreat ar putea învăța să se conecteze cu propria lor autenticitate și să-și exprime sentimentele și valorile prin intermediul artei.
  4. Încrederea în forța interioară: Cartea subliniază puterea resursei interioare a omului, care poate fi accesată în momentele dificile. La fel, în cadrul ArtRetreat, participanții pot învăța să se bazeze pe propria lor forță creativă și resurse interioare pentru a-și depăși limitele.
  5. Cultivarea umorului și a perspectivei: Frankl observă că, chiar și în cele mai dificile momente, umorul și schimbatul perspectivei pot aduce un sentiment de ușurare și posibilități noi. În cadrul comunității ArtRetreat, încurajarea la exprimarea liberă și neconvențională prin artă poate să promoveze o astfel de abordare.

Ce s-a intamplat la Artretreat Romanesc la Tarcau. Incredibil!

Am pictat, am râs și ne-am distrat, chiar dacă a plouat! O experiență cu vise, pasiuni, vindecare, conexiune, prietenii și chef de viață!

Am decis să scriu acest articol pentru a împărtăși experiența minunată de care am avut parte la ArtRetreat Românesc la Tarcău cu speranța că vei simți și tu că ai fost alături de noi. Deși am avut emoții pentru că vremea nu părea să țină cu noi, am avut parte de niște participanți deosebiți cu o energie faină care a transformat toată experiența într-o poveste demnă de împărtășit. 

Fie ploaie, fie vânt, noi pictăm pe acest pământ.

O să fiu sincer, în timp ce ziua a început extraordinar de bine cu stretching, mic dejun, cafelută, o vorbă bună, când am văzut că se apropie acei nori negri încărcați cu ploaie, a început să-mi bată inima mai tare. Am început să-mi fac griji pentru participanții mei pentru că eu îmi doresc să le ofer momente și amintiri prețioase în această tabără organizată cu toată inima alături de familia mea.

În timp ce ne-am apucat să pictăm cu sufletul, a început într-o clipită…

Citește mai mult aici.

296106734_3217502508490969_1483540898633018272_n

De ce o sa iti multumesti daca iti inscrii copilul la o tabara de vara

curs-pictura

Cei mai mulți dintre noi ne amintim cu plăcere și bucurie de zilele de vară aparent nesfârșite și fără griji ale copilăriei noastre.

Cu toate acestea, acum că suntem părinți, unii dintre noi pot avea sentimente confuze în legătură cu acest anotimp pentru proprii noștri copii. 

Cum vom gestiona îngrijirea copiilor în timp ce lucrăm? Cum putem evita comentariile de genul “M-am plictisit!”? Există activități educative de vară în care îi putem implica? 

Unul dintre cele mai bune răspunsuri la aceste întrebări poate fi rezumat în trei cuvinte: TABĂRA DE VARĂ! 

Nu numai că tabăra de vară este distractivă, dar știai că există o gamă largă de beneficii ale taberei de vară pentru copii?

Iată doar câteva dintre ele:

Unul dintre cele mai mari beneficii ale taberei de vară pentru tineri este că ….

Citește mai mult aici.

Cum ajuta arta pe oameni sa inteleaga si sa faca fata depresiei

Ce legătură are arta și depresia?

Ce impact are arta asupra depresiei sau anxietății?

Cum te poți vindeca prin artă?

Toate aceste răspunsuri le vom afla împreună în acest articol. 

Terapia prin artă își poate urmări rădăcinile moderne până în 1942. Atunci, Adrian Hill, un artist britanic, în timp ce se recupera de tuberculoză, a aflat cât de terapeutice pot fi pictura și desenul. El a observat că această practică era captivantă atât pentru minte, cât și pentru corp.

Pentru că elibera energia creativă a pacientului și avea beneficii terapeutice, Hill a inventat sintagma “terapie prin artă”.

Persoanele care se luptă cu depresia pot avea dificultăți în a-și exprima sentimentele în cuvinte. Folosirea terapiei prin artă poate oferi o modalitate de exprimare pentru oameni și multe alte beneficii mentale și emoționale.

Citește mai mult aici.

curs-pictura

Cum vindeca terapia prin arta starile de anxietate si nerabdare

curs-desen

Cum funcționează terapia prin artă?

Terapia prin artă combină terapia psihologică cu creația artistică și se folosește de desen, pictură și sculptură pentru a îmbunătăți bunăstarea și încrederea în sine a copiilor. Ea se bazează pe premisa că expresia de sine poate fi folosită pentru a aborda problemele emoționale, pentru a dezvolta abilități interpersonale, pentru a gestiona comportamentul, pentru a reduce stresul și pentru a crește conștiința de sine. 

Nu trebuie să fii un Da Vinci pentru a beneficia de terapia prin artă. Oricine se poate bucura de numeroasele sale beneficii.

Un profesor de artă îi educă pe elevi cu privire la tehnici. 

Un art-terapeut încurajează crearea de artă pentru a reduce problemele legate de învățare și de adaptare emoțională. 

Terapia prin artă îi permite unui copil să exploreze problemele personale prin activitate fizică și integrare senzorială. În timpul exprimării creative sunt angajate diferite părți ale creierului. De ex: …

Citește mai mult aici.

#9 Idei pentru a tine ocupati copiii hiperactivi: Canalizeaza energia copilului tău

De obicei, copiii au un nivel de energie mai ridicat decât adulții, ceea ce îi face hiperactivi. Acest obicei al copiilor îi deranjează uneori într-o oarecare măsură pe părinți. Partea bună este că există mai multe modalități prin care hiperenergia copilului poate fi folosită într-un mod constructiv.

Dacă îți dorești ca iubitul tău copil să-și folosească energia într-un mod productiv, am pregătit câteva idei pentru tine.

#1 Înscrie copilul la o activitate sportivă.

Sportul necesită multă energie și concentrare. Înscrie copilul la diverse activități sportive, cum ar fi: înotul, karate sau artele marțiale. Acest lucru nu numai că ar ține copiii ocupați, dar i-ar ajuta și să învețe un sport care este un amestec perfect de întărire a mușchilor și de îmbogățire a concentrării. Prin sport, copilul poate învăța să-și canalizeze energia în direcția corectă și să învețe spiritul de echipă.

#2 Muzică sau Canto.

Muzica poate avea un efect profund asupra copiilor hiperactivi. 

Citește mai mult aici.

Scoala de Arte MM

Importanta promovarii obiceiurilor bune la copii

cursuri-pictura-marian-moncea-3 (1)

Îndreaptă-ți copilul spre o stare de bine!

Părinții își pot ajuta copiii să dezvolte obiceiuri sănătoase încă din primii ani de viață, obiceiuri care le pot aduce beneficii pe tot parcursul vieții. 

Crearea de obiceiuri bune la copii le va permite să aibă mai multă siguranță în lucrurile pe care le fac. Obiceiurile ajută și la promovarea organizării locului în care trăiesc.

Acestea le vor permite să facă față vieții de zi cu zi fără ajutor, reușind să fie mult mai independenți, dobândind abilități de autoevaluare și autocorectare. 

#1 Păstrarea unei atitudini pozitive.

„Ajutându-vă copiii să dezvolte o atitudine pozitivă poate contribui în mare măsură la bunăstarea lor pe tot parcursul vieții și îi ajută să își dezvolte reziliența. Spuneți-le copiilor ce pot face, nu ce nu pot și sărbătoriți succesele.”, spune Dr. Leek.

#2 Importanța activităților fizice.

Citește mai mult aici.

Meditatia si Arta: Exemple si cum te ajuta aceasta practica in dezvoltarea creativitatii

Pentru a te ajuta să navighezi cu ușurință prin aceste vremuri stresante și confuze, am venit cu o sugestie: meditația artistică.

Oricine poate medita prin artă – chiar dacă crezi că nu ești creativ sau că meditația tradițională nu este genul tău. Iar dacă ești un artist, meditația artistică te poate ajuta să depășești blocajele creative.

Nu contează dacă faci deja artă sau nu ai mai pus mâna pe un creion de când erai copil. Cu toții avem o mică scânteie de creativitate în interiorul fiecăruia dintre noi și, uneori, avem nevoie de un mic imbold în această direcție. 

Meditația și arta: Cum se intersectează aceste două practici.

Poate te întrebi cum poți combina aceste două practici. La urma urmei, nu cumva scopul meditației este acela de a nu face nimic? Ei bine, într-un fel. Meditația îți cere să încetinești, să fii prezent și să reziști să judeci gândurile care îți vin în creier. Cel mai frecvent, meditația presupune să stai așezat sau întins cu ochii închiși, dar asta nu înseamnă că nu există și alte abordări pentru a atinge o stare meditativă. Meditația artistică este o alternativă excelentă.

Citește mai mult aici.

Scoala de Arte MM

Legătura dintre Pictură, Mindfulness și Meditație

curs-pictura-online

Ce înseamnă a picta mindful?

Ce este pictura conștientă? 

Pictura are multe funcții și beneficii. Un artist ar putea, de exemplu, să picteze portrete formale în cea mai mare parte a zilei. Apoi, într-un moment de nesupraveghere, să schițeze o imagine abstractă, departe de lucrările sale obișnuite. 

Te-ai surprins vreodată mâzgâlind fără să te gândești înainte? Te-a surprins desenul? Te-ai întrebat de ce ai desenat acea imagine?

De multe ori avem nevoie să pictăm, să desenăm și să schițăm din motive care nu sunt pe deplin clare. Activitatea în sine ne face să ne simțim mai bine. În forma sa cea mai simplă, aceasta este mindfulness. Crearea intuitivă.

Poate te întrebi care este scopul acestei practici – mindfulness?

În acest articol îți  voi oferi o introducere în acest subiect. 

Ce înseamnă mindfulness?

Citește mai mult aici.

#7 Mari beneficii ale picturii și desenului

Se știe foarte bine deja că arta are efecte unice asupra corpului uman, fie că este vorba de beneficii mentale sau fizice.

În cele mai multe cazuri, apar rezultate pozitive atât pentru privitori, cât și pentru practicanți.

Arta are o varietate de forme, cum ar fi: muzica, arta culinară, arhitectura, dansul, etc, dar pentru acest articol special, vom discuta despre beneficiile desenului și picturii asupra dezvoltării umane. 

#1 Pictura și desenul îmbunătățesc abilitățile de comunicare.

Unele persoane pot întâmpina dificultăți în a se exprima corect în fața altor oameni. Iar pentru mulți alții, există anumite lucruri în viață care pot fi greu de exprimat în cuvinte.

Aici arta joacă un rol vital. Prin utilizarea limbajului vizual, o persoană are capacitatea de a depăși granițele culturale și verbale în ceea ce privește transmiterea a ceea ce simte cu adevărat în interior.

#2 Desenul și pictura sporesc creativitatea.

Citește mai mult aici.

cdfe631d-282e-4858-a37c-91fb4183d9a1

#10 Lecții de viață pe care le poți învăța de la copii

Ce știu copiii și adulții par să fi uitat? 

Copiii sunt mai încrezători, mai curajoși și se bucură de viață mult mai intens decât adulții.

Uneori avem impresia că ne petrecem întreaga viață încercând să ne întoarcem la ceea ce am fost când eram copii.

Iată ce putem învăța de la noi înșine, cei tineri pentru a aduce mai multă claritate și bucurie în viața de adult.

#1 Fiecare zi este un nou început.

Nu a fost întotdeauna uimitor cum sfârșitul unei zile de școală se simțea întotdeauna atât de.. la final, atât de terminată? Pauza dintre iunie și septembrie părea cât o viață întreagă.

Pentru că atunci când ești tânăr, fiecare zi pare o eternitate și o nouă zi înseamnă noi oportunități de a-ți face noi prieteni, de a explora noi aventuri, de a învăța lucruri noi. Copiii nu poartă bagaje de la o zi la alta. Ei încep de la zero, întotdeauna.

#2 Fii curajos!

Cântă cu voce tare. Dansează atunci când ai chef. Viața unui copil se simte nelimitată pentru că nu este îngrădită de teama de eșec sau de umilință. Ei mărșăluiesc înainte cu speranță și determinare pentru că nu știu altfel. Nu au fost înfrânți, nu au experimentat eșecul. Ei îmbrățișează viața și tot ce are de oferit cu brațele deschise.

Citește mai mult aici.

 

Descoperă semnificația spirituală a culorilor

Culorile sunt unele dintre cele mai frumoase și, în același timp, cele mai puțin apreciate aspecte ale tărâmului fizic. Suntem înconjurați de culori, dar cât de des observăm numeroasele subtilități ale nuanțelor?

Din punct de vedere spiritual, culoarea poate transmite atât informații – ca în cazul culorilor aurei, cât și energie – ca în cazul vindecării. Aura este câmpul energetic spiritual care înconjoară ființele vii și care este “vizibil” pentru anumite persoane mai sensibile.

Acest scurt articol prezintă semnificația spirituală a celor mai comune culori. Folosește aceste semnificații ca punct de plecare în propriile tale explorări. Fiecare dintre noi suntem indivizi unici, iar culorile pot avea semnificații diferite pentru fiecare în parte, la fel cum o piesă muzicală inspiră sentimente diferite la persoane diferite.

Roșu

Roșul simbolizează energie, pasiune, putere, curaj, activitate fizică, creativitate, căldură și siguranță.  În vindecare…

Citește mai mult aici.

1e73e460-315d-426f-9ba2-fcba92d1f7f5

Este arta încă necesară lumii moderne?

Arta este ceva care a făcut parte din cultura și activitatea umană de mult timp.

Una dintre funcțiile esențiale ale artei este de a exprima luptele și emoțiile profunde din comunitatea în care trăim și de a inspira oamenii să facă față și/sau să depășească aceste lupte.

Cu toate acestea, este dezamăgitor faptul că mulți oameni simt că arta este ceva îndepărtat de ei în viața lor de zi cu zi sau încearcă să stea cât mai departe de ea în mod intenționat în multe părți ale globului.

Se simte de parcă oamenii nu mai sunt inspirați de artă și nu mai face parte din existența noastră.

Deci, am putea oare afirma că arta nu mai are un rol în lumea modernă de astăzi? 

Mai inspiră arta oamenii din comunitatea globală în prezent? 

Cum este considerată arta în lumea de acum? 

Adevărul este că există diferite forme de artă în multe comunități, țări și culturi.

Arta nu este ceva ce poate fi ștearsă sau uitată așa ușor, ea existând încă de la începutul timpurilor.

Există dovezi în arta și picturile rupestre și, deși știm cât de importantă poate fi aceasta ca forță economică, continuăm să ne îndoim și să punem întrebări despre ea.

Citește mai mult aici.

Terapia prin artă pentru anxietate – modalități de a depăși frica

Cum te poate face arta să devii neînfricat?

Indiferent dacă ai început să pictezi la vârsta de 1 sau 100 de ani, poți oricând să înveți și să iei ceva din procesul de creare. Chiar nu contează dacă ai început să folosești creioane sau uleiuri, carioci sau pensule sau dacă ai început să pictezi cu degetele! Pentru că procesul este cel care te face NEÎNFRICAT. 

Poate că nu ai avut ocazia să observi cum creativitatea este o formă de asumare a riscurilor, așa că am adunat câteva idei pentru tine. 

1. Când o iei de la capăt.

Te-ai apucat vreodată de un tablou, ai petrecut câteva ore bune cu el și la final să fii tot nemulțumit de cum a ieșit? Nu vrei să irosești o pânză bună, așa că te decizi să pictezi tot peste ea și să o iei de la capăt. Deci ștergi pictura de care nu ai fost mulțumit pentru ceva ce speri că va fi și mai bun. Când ne depășim temerile în viața reală, uneori trebuie să scăpăm de ceea ce nu funcționează în viața noastră pentru a face loc pentru ceea ce va funcționa.

Citește mai mult aici.

WhatsApp Image 2022-02-28 at 16.18.32

”6” metode ușoare prin care să oprești gândirea excesivă și prin care să te bucuri de viață

În timp ce toată lumea se gândește prea mult la diferite situații din când în când, unii oameni sunt afectați de un val constant de gânduri tot timpul.

Gânditorii cronici repetă conversațiile pe care le-au avut ieri, ghicesc fiecare decizie pe care o iau și își imaginează rezultate dezastruoase toată ziua, în fiecare zi.

A te gândi prea mult la ceva, implică adesea mai mult decât cuvinte – cei care gândesc prea mult evocă și imagini dezastruoase.

Mintea lor seamănă cu un film în care derulează evenimente neplăcute, iar și iar.

Prea mult gândit te împiedică să acționezi, și asta, face ravagii în starea ta de spirit.

Modele de gândire distructive

Gândirea excesivă implică adesea două modele de gândire distructive – ruminarea și îngrijorarea persistentă.

Ruminarea presupune să ne gândim la trecut. Gândurile pot include lucruri precum:

Citește mai mult aici.

Arta – o oportunitate de a dezvolta abilitățile copiilor

Arta este importantă pentru copii, mai ales în timpul dezvoltării lor. Cercetările arată că activitățile artistice dezvoltă capacitatea creierului în copilăria timpurie. 

Arta implică simțurile copiilor în jocurile deschise și sprijină dezvoltarea abilităților cognitive, social-emoționale și multisenzoriale.

Pe măsură ce copiii progresează în școala elementară și nu numai, arta continuă să ofere oportunități de dezvoltare a creierului, stimei de sine și a creativității.

Arta ajută la dezvoltarea abilităților cognitive

Pe măsură ce copiii desenează, pictează și fac colaje, ei învață despre lume (culoarea, forma și dimensiunea obiectelor). Când folosesc vopsele, lipici și markere, copiii planifică, experimentează și rezolvă probleme. Pe măsură ce copiii amestecă vopsea, ei învață să înțeleagă și cauza efectului. Arta le oferă șansa de a lua decizii și de a învăța din experiența de a face alegeri despre opera lor de artă.

Citește mai mult aici.

WhatsApp Image 2022-02-21 at 11.46.55

Importanța artei în viața de zi cu zi

Cuvântul „Artă” este asociat cel mai frecvent cu lucrările dintr-o galerie sau muzeu, fie că este o pictură din Renaștere sau o sculptură modernă.

Cu toate acestea, în artă există mult mai mult decât ceea ce vezi expus în galerii.

Adevărul este că, fără să fim conștienți de asta, suntem înconjurați de artă și o folosim în mod continuu.

Majoritatea oamenilor nu realizează cât de mult contează arta și cât de mult ne bazăm pe ea în toate formele ei în viața noastră de zi cu zi.

Arta în casă

Sunt mari șanse să existe o formă de artă chiar la tine în casă. Probabil că acum te gândești dacă ai un tablou, o imprimare sau o fotografie pe vre-un perete.

Dacă nu ai niciunul dintre aceste lucruri care să-ți împodobească pereții, nu-ți face griji! Ai fi surprins de câtă artă se află de fapt în casă la tine dacă te uiți în jur!

Citește mai mult aici.

De ce este importantă pictura din punct de vedere social?

Se spune că arta este un mod de viață – un mod care inspiră o ființă umană să se depășească, să se destreseze și să meargă pe calea succesului. 

În zilele noastre, oamenii se simt presați de job și de termenele limită a sarcinilor ce trebuie executate. Pentru o sănătate optimă, oamenii au nevoie de spațiu pentru a-și exprima sentimentele și emoțiile. Astfel că, ce modalitate mai bună pentru asta ar fi, dacă nu chiar ARTA

Când cineva creează artă, își oferă posibilitatea de a-și înfrunta temerile, speranțele, viziunile și idealurile. În plus, cineva poate transmite fără teamă cele mai triste disperări și cea mai mare fericire prin munca lui, fie că este vorba de artă plastică sau pictură.

Pictura, în special, este o formă neconvențională de exprimare. De fapt, pictura ca practică spirituală este un act de aliniere conștientă și creativă cu sufletul nostru creativ înnăscut. Artistul poate să se predea, să-și deschidă inima, să se vadă cu alți ochi și să arate publicului o nouă perspectivă asupra vieții.

Citește mai mult aici.

WhatsApp Image 2022-01-31 at 10.11.05

Beneficiile cognitive ale picturii: cum ajută un curs de pictură creierul

Cum poate ajuta pictura creierul? 

Există într-adevăr dovezi științifice care să arate că pictura poate stimula mușchii creierului? 

Hai să aruncăm o privire mai atentă la legătura dintre pictură și cogniție.

1.Pictura stimulează memoria

Știința ne spune că pictura stimulează memoria, în sensul că îmbunătățește capacitatea de a-ți reaminti informații, în special cele vizuale.

Pictura îți poate ascuți mintea prin vizualizare conceptuală și implementare.

Unii oameni petrec toată ziua lucrând cu informații non-vizuale. Acest lucru ar putea face mai dificilă reamintirea informațiilor vizuale – cum ar fi imagini sau grafice – în viitor. Pictura poate stimula această zonă a memoriei, ajutându-te să îți amintești mai ușor informațiile vizuale.

2.Pictura ar putea reduce riscul declinului mental

Citește mai mult aici.

Care sunt beneficiile picturii pentru copii și ce impact are aceasta în dezvoltarea lor?

Niciodată nu a fost mai ușor să trăiești momente valoroase alături de copilul tău. Cel mai simplu este să introduci micuțul în lumea creativă a artei, prin pictură. 

Adesea suntem atât de ocupați ca adulți, încât uităm să stăm și să ne conectăm cu adevărat cu copiii noștri. Prin intermediul picturii creăm nu numai capodopere artistice, ci și amintiri prețioase.

Mai mult decât atât, această activitate are numeroase beneficii pentru copii, precum:

  • Ajută la creșterea stimei de sine deoarece copilul se simte liber să exploreze fără teama că va greși sau că va avea rezultate proaste. 
  • Ajută copilul să învețe culorile mai repede și într-un mod mai practic și distractiv.
  • Ajută copilul cu abilitățile de mobilitate și coordonare, deoarece își angajează în mod constant mușchii brațelor pentru a picta liber și pentru a căuta detalii minore în timp ce își creează opera de artă.

Citește mai mult aici.

artists, draw, paints-4448755.jpg

Ce spune știința despre sporirea creativității prin pictură + exerciții practice

Indiferent de vârsta, educația sau mediul în care te-ai născut și indiferent de ceea ce ți-au spus profesorii de arte, trebuie să îți spun un adevăr: a învăța să desenezi nu ține de talent. Toată lumea poate învăța să deseneze și să picteze și acum știința susține această idee.

Mai mult decât atât, prin pictură lucrezi cu emisfera dreaptă a creierului iar rezultatul final este sporirea creativității ce ulterior îmbunătățește calitatea vieții în general. 

Ce înseamnă și cum putem lucra cu emisfera dreaptă a creierului? 

Teoria celor 2 emisfere a creierului.

În anul 1960, Psihobiologul american Roger W. Sperry a descoperit că, creierul uman are două moduri foarte diferite de a gândi.

  • Emisfera dreaptă – este vizuală și procesează informații într-un mod intuitiv și simultan. Se uită mai întâi la întreaga imagine și apoi la detalii.
  • Emisfera stângă – este verbală și procesează informații într-un mod analitic și secvenţial. Se uită mai întâi la bucăți și apoi le pune împreună pentru a obține întregul.
Cum este relevantă teoria celor 2 emisfere a creierului pentru artiști?

Citește mai mult aici.

Cum am devenit Super Erou pentru fiul meu

Sigur ai mai citit că Matei îmi spune că sunt Super Eroul lui. Și mai știi probabil că nu a fost tot timpul așa…

Acum 3-4 ani (mi-e greu să-mi amintesc data exactă) m-am trezit într-o situație familială foarte tensionată. Programul zilnic era simplu: La 8 dimineața noi adulții luam direcția serviciului iar copilul rămânea la creșă. 10 ore mai târziu ne întâlneam cu toții acasă și asta în zilele bune (existau și zile în care unul din noi era plecat și rămânea celălat la cârma casei).

Din punctul meu de vedere, totul mergea conform planului: fiecare are timpul lui cu copilul, câteodată stăm împreună, numărăm orele și dacă rezultă mai mult de 3 ore pe zi înseamnă că am ieșit pe plus.

Doar că Matei nu era de acord cu mine așa că a intrat într-o stare de nemulțumire constantă. Orice făceam nu era destul de bun pentru el și asta se materializa în trezit la miezul nopțîi țipând, în refuzat mâncare și, în general, în respingerea noastră ca părinți. Cu cât se îndepărta mai mult de noi cu atât își dorea mai mult timp la tv și tabletă.

Citește mai mult aici.

marianmoncea

Recunoștința și Terapia prin Artă + Exercițiu

WhatsApp Image 2021-03-15 at 15.02.07

Terapia prin artă provoacă un sentiment de pace, de liniște interioară și încarcă sufletul cu emoții pozitive.

Terapia prin artă combină terapia psihologică cu creația artistică, cum ar fi pictura, desenul, sculptura și modelarea cu lut, pentru a ajuta oamenii să gestioneze stresul și să se exprime fără comunicare verbală.  

Diferitele studii și cercetări arată că atunci când ne angajăm în realizarea activităților artistice, acestea ajută sistemul neurologic să se relaxeze.

De asemenea, în ultimii ani, studiile științifice au arătat că gratitudinea ne poate îmbunătăți viața în tot felul de moduri. Cultivarea unei atitudini de recunoștință are beneficii fizice, mentale și psihologice.

Practicarea recunoștinței cu ajutorul artei este un exercițiu obișnuit atunci când participi la terapia prin artă. 

Ce au în comun terapia prin artă și practicarea recunoștinței?

Citește mai mult aici.

”5” Lecții de iubire conectate prin pictură

Îmi amintesc și acum primii fiori ai iubirii.

Ah, ce emoții intense și ce șocuri electrice simțeam prin tot corpul!

Tu mai ții minte?

Înainte să o văd, toate celulele mele începeau să tremure. 

Și așa știam că se apropie.

Chipul cu cei mai minunați, blânzi și pătrunzători ochi.

Îmi amintesc că lucram constant să fiu idealul pentru ea.

Acum reușesc să retrăiesc același sentiment atunci când pictez.

Când pictez, simt primii fiori ai dragostei, ai inocenței.

Simt că mă îndrăgostesc de viață din nou și din nou.

Atunci am înțeles. Iubirea mă face să mă simt invincibil!

Citește mai mult.

pisici-indragostite
curs desen lup creion

Știai că sindromul Burnout se mai numește și „sindromul epuizării profesionale”?

Ce este sindromul Burnout?

Burnout-ul este o afecțiune complexă asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung. 

Organizația Mondială a Sănătății, l-a definit la început pe scurt „starea de epuizare vitală”, iar apoi „stresul cronic la locul de muncă care nu a fost gestionat cu succes”.

Cum poți recunoaște sindromul Burnout la tine sau la persoanele dragi?

Cum te poate afecta sindromul Burnout în viața de zi cu zi?

Există sindromul Burnout la copii?

Cum gestionăm sindromul Burnout?

Citește mai mult aici.

Ameliorarea Atacului de panică cu Terapia prin Artă: Exerciții și Sfaturi Practice.

Cu toții am experimentat cel puțin un atac de panică în viețile noastre sau cunoaștem pe cineva care a trecut prin această experiență traumatică. Știm că acesta apare brusc, fără o avertizare prealabilă și poate fi recunoscut foarte ușor, prin senzațiile de frică și anxietate care preiau controlul asupra întregului organism.

Cum recunoști un atac de panică? Sau cum știi că ai experimentat unul?

Care este diferența dintre un atac de panică și un atac de anxietate?

Cum putem gestiona situația rapid atunci când acestea apar într-un moment nepotrivit?

Cum îți poți ajuta copilul să depășească atacul de panică?

”5” exerciții de terapie prin artă de încercat acasă.

Citește mai mult aici.

ochi-creion
leu-pasteluri

Pentru toți oamenii de pe Pământ, ziua are 24 de ore. 

Dar cum se face că unii realizează mai multe și unii mai puțin? Cum unii devin de succes făcând mai puțin și alții abia fac față responsabilităților, dar rămân tot mediocri?

Există peste tot în jurul tău o tendință generală a oamenilor de a NU se concentra pe esențial. Iar în timp, te-ai lăsat și tu influențat de această tendință.

Esențialismul se referă la a învăța cum să faci mai puțin dar mult mai bine, astfel încât să poți să atingi cel mai mare randament posibil, în fiecare moment prețios al vieții tale.

Unul dintre principiile esențialismului este acela că trebuie să spui „NU” la majoritatea oportunităților bune care îți apar în viață. Ceea ce sună absurd pentru oricine dacă te gândești! Dar nu te grăbi să judeci, așteaptă continuarea. 

Bun nu înseamnă neapărat esențial.

Este necesar să renunți la multe oportunități bune pentru a te concentra pe acea unică oportunitate fantastic de bună din viața ta la care poți atinge excelența.

Citește mai mult aici.

Cum să ameliorezi Oboseala cu Terapia prin Artă

Fie că vrem, fie că nu, există anumite momente în viață în care cu toții ne confruntăm cu stările de oboseală. Din dorința noastră de a face cât mai multe pentru familia noastră mult iubită, nici nu ne dăm seama că ne-am neglijat și că lucrurile poate au ajuns foarte departe. Astfel am ajuns să experimentăm epuizarea și oboseala psihică sau fizică.

Știai că oboseala este al treilea motiv de prezentare la medic?

Oboseala psihică se instalează atât la adulți cât și la copii și astfel începe să ne fie afectată puterea de concentrare și memorare. 

Pe noi ne afectează profesional, iar copiilor le afectează performanța școlară.

Care sunt simptomele oboselii?
Ce recomand pentru stările de epuizare și oboseală?
Care sunt beneficiile dovedite științific ale terapiei prin artă?
Citește mai mult aici.
0c26ee10-dbe6-49a3-a089-cfc9eb4fc13a

Ameliorează anxietatea prin cromoterapie și terapia prin artă

0c1766d8-fadf-4374-ba90-d15f5afd2de7

Putem să fugim de orice, însă niciodată de ceea ce se află în noi. 

Omul s-a născut să simtă emoții de toate felurile și fie sunt negative sau pozitive, ele toate sunt sănătoase și firești. Ele sunt forma prin care psihicul nostru ne trimite mesaje. Este firesc să simțim tristețe, bucurie, frică, entuziasm, anxietate, încântare, furie, ușurare. 

Emoțiile sunt o formă de energie (e-motion = energy in motion). 

Ce este anxietatea?

Care este legătura dintre anxietate și cromoterapie?

Care sunt beneficiile cromoterapiei?

Ce culori sunt recomandate pentru ameliorarea anxietății?

Care este legătura dintre anxietate și terapia prin artă?

Ce beneficii are terapia prin artă?

Citește mai mult aici.

Descoperă ce este Cromoterapia și cum te poate ajuta

Curcubeul a fost considerat din vremuri îndepărtate o promisiune de speranță și dragoste pentru locuitorii planetei Pământ. Aceste momente de bun augur ne oferă o ocazie unică de a observa spectrul de culoare al luminii care ne înconjoară în orice moment.

Viața de pe planeta noastră, așa cum o cunoaștem noi, depinde de lumină. 

Lumina creează viață și dacă nu ar fi energia soarelui, viața de pe planeta noastră ar înceta să mai existe. Este logic atunci că, cumva corpul nostru ar răspunde la această expunere într-o manieră care ne vindecă. 

Știai că suntem afectați emoțional și psihologic de culori?

Culorile ne pot influența stările de dispoziție și ne pot îmbunătăți starea de bine. Deci, 

Ce este cromoterapia?

Citește mai mult aici.
0ae7a498-386d-4f49-88a6-62f24dfe4324

Impresii din Tabara de Arta pentru Copii, 1-6 August 2021

Cum a fost la Tabara de arta- ArtRetreat Kids? Feedback-ul primit vorbeste de la sine:

“Foarte frumos…i-au placut mult drumetiile, cursurile de pictura si nu in ultimul rand  grija intregii echipe fata de toti copiii! Multumim! Succes in continuare  si felicitari!”

A fost relaxant si foarte frumos!” 

“O noua experienta pentru baietelul meu! Multumim”

Jurnal de Tabara:

Ziua 1: Copiii au ajuns cu autocarul din Piatra-Neamt in comuna Tarcau, la cabanutele din Poiana Soarelui. Ne-am imprietenit cu jocuri tematice si o portie zdravana de karaoke.

Ziua 2: Ne-am inceput ziua cu pictura in aer liber.

Citeste mai mult aici.

Arta ca terapie - față în față cu emoțiile

Toată lumea își ascunde sentimentele. Unii, din când în când, alții mai des. 

Ne ascundem emoțiile pentru a nu părea slabi, vulnerabili, pentru a nu atrage critici sau invidii. 

În cazul adulților, dacă ești prea vesel, atragi invidie și suspiciuni; dacă ești mereu trist, nemulțumit, ești considerat “vampir emoțional”. În cazul copiilor și adolescenților, dacă sunt exuberanți, sunt considerați obositori, neascultători; dacă sunt prea retrași, sunt presați din toate părțile să fie mai veseli.

E destul de greu să găsești echilibrul, nu-i așa? 

Nu e de datoria ta să îi mulțumești pe ceilalți! Dar îți datorezi ție însăți să îți privești în față emoțiile și sentimentele.

Când te prefaci că nu ai anumite emoții, nu le faci să dispară. De fapt, reținerea emoțiilor, are adesea efectul contrar – intensificarea lor. 

Arta este una dintre modalitățile sigure de a-ți găsi curajul să-ți exprimi emoțiile.

Arta este un limbaj universal de comunicare, de relaționare. Arta transcende limbajul, cultura, vârsta, rasa și genul.  

Dintre toate formele de artă, pictura este adesea preferată deoarece este accesibilă. Arta, ca terapie, nu e despre talent, performanță, ci despre actul gestual în sine care surprinde dinamismul emoțiilor și despre alegerea culorilor, care surprinde natura emoțiilor.

“Mai degrabă vreau să-mi exprim sentimentele, decât să le ilustrez”, spunea Jackson Pollock. 

Privindu-ți emoțiile transferate pe pânză, poți experimenta un sentiment înălțător sau eliberator. Îți întipărești în memorie o stare pozitivă sau te detașezi de una negativă.

Arta ca terapie - Exprima-te prin pictura!

curs-pictura-online

Copiii, spre deosebire de adulti, de multe ori nu se pot exprima cu usurinta verbal. Adultii, pe de alta parte, pot folosi cuvintele pentru a intelectualiza si a se distanta de emotiile lor. 

De aceea, prin intermediul expresiei artistice spontane, poate avea loc mai usor eliberarea inconstientului. Arta permite inlaturarea barierelor, eliberarea emotiilor si prelucrarea lor, reactualizarea conflictelor interioare si “impacarea” lor.

Arta, ca forma terapie, este mai putin preocupata de descrierea realitatii externe si mai interesata de subiectivitate si auto-exprimare.

Culorile alese, modul in care aplici tusele de culoare, ornamentele sau lipsa lor,  reprezinta un limbaj de exprimare a starii tale emotionale sau a personalitatii tale. 

Elibereaza-te prin pictura!

Cand simti presiunea auto-cenzurii, stropirea spontana a plansei, tusele brute, exagerate sau distorsionate iti ofera un sentiment de eliberare. 

Cand simti presiunea de a fi mereu in control, sa pictezi spontan, fara sa tii cont de nicio regula, fara sa te gandesti la rezultatul final, iti permite sa accesezi un haos creativ eliberator. 

Cand simti ca gandurile negative te acapareaza, sa te concentrezi pe regulile de compozitie, pe obtinerea unui echilibru intre lumina si umbre, pe combinatia de culori, te va ajuta sa te distantezi de zgomotul mintal si sa te relaxezi. Iar cand faci toate astea intr-un cadru natural, care in sine imbie la relaxare, efectul va fi si mai puternic.

Te-ai intrebat vreodata de ce copiii iubesc pictura? Chiar si cei fara “talent”? Nu, nu pentru ca e o materie usoara!

Ci pentru ca ei inca nu au interiorizat regulile noastre rigide, nu se gandesc la ce vor spune altii despre opera lor, ci se bucura de proces, de libertate, de joaca. Ei isi creeaza universul lor perfect, in care poate cerul e roz, nu albastru, in care poate oamenii locuiesc sub apa sau plutesc pe nori.

”Un copil care nu se joaca nu este un copil, dar omul care nu se joaca a pierdut pentru totdeauna copilul care traia in interiorul sau si de care ii va fi groaznic de dor.” Pablo Neruda

Femeia nu isi cunoaste adevarata valoare...

Cand Dumnezeu a facut femeia, deja era in a sasea zi de munca si facea ore suplimentare. Atunci, aparu un inger si-l intreba:

– De de iti pierzi atata timp cu asta ?

Si Domnul raspunse:

– Ai vazut cartea tehnica? Trebuie sa fie lavabila in totalitate, dar sa nu fie de plastic; sa aiba mai mult de 200 de piese mobile si sa fie capabila sa functioneze fiind alimentata cu orice, chiar si cu resturi; in poala ei, sa stea comod pana la patru copii in acelasi timp, sa aiba un sarut care sa poata vindeca de la un genunchi julit pana la o inima ranita si sa faca totul cu numai doua maini.

Ingerul se minuna de cerinte.

– Cu doar doua maini….. Imposibil!

– Si asta e doar modelul standard!

– E prea multa munca pentru o singura zi…asteapta pana maine ca sa o termini.

– Nu, n-o las pe maine, protesta Domnul. Sunt pe punctul de a termina aceasta creatie care este favorita inimii mele: ea se vindeca singura cand e bolnava si poate munci pana la 18 ore/zi.

 

Ingerul se apropie si atinse femeia.

– Dar ai facut-o atat de delicata…

– Este delicata, spuse Domnul, dar in acelasi timp, atat de puternica. Nu-ti poti inchipui cat e de rezistenta si de ce reusite e in stare.

– O sa fie in stare sa gandeasca? intreba ingerul.

Dumnezeu raspunse:

– Nu numai ca o sa fie capabila sa gandeasca, ci si sa negocieze.

Atunci, ingerul vazu ceva si, intinzand, mana atinse obrazul femeii…

– Doamne, mi se pare ca modelul asta pierde lichid! Ti-am spus ca incerci sa pui prea multe lucruri in ea!

– Nu pierde lichid, e o lacrima, il corecta Domnul.

– Pentru ce e lacrima? intreba ingerul…

Si Domnul spuse:

– Lacrimile sunt felul ei de a-si exprima jalea, dragostea, singuratatea, tradarea, suferinta si orgoliul.

Asta il misca mult pe inger:

– Esti un geniu, Doamne, te-ai gandit la toate! Femeia este intr-adevar minunata.

– Este! Femeia are puteri ce-i uimesc pe barbati: trece prin dificultati, face fata greutatilor, dar este fericita si indragostita. Surade cand vrea sa tipe. Canta cand vrea sa planga. Plange cand e fericita si rade cand e nervoasa. Lupta pentru a-si apara valorile. Infrunta nedreptatile. Nu accepta un “nu” ca raspuns, daca ea crede ca exista o solutie mai buna. Isi rupe de la gura pentru ca familia ei sa aiba cele necesare. Merge la medic cu o prietena careia ii este frica sa mearga singura. Iubeste fara sa ceara nimic in schimb. Plange cand fiii ei reusesc in viata si se bucura cand prietenii obtin premii. Este fericita cand aude de o nunta sau de nasterea unui copil. I se frange inima cand moare o prietena. Sufera cand pierde pe cineva drag, in schimb se dovedeste a fi puternica atunci cand crezi ca a epuizat toate fortele. Stie ca poate vindeca suferinta cu un sarut si o imbratisare.

Si, totusi, femeia are un defect: nu isi cunoaste adevarata valoare…

Bucuria privită din două unghiuri diferite

 
 ”Bucuros de peştii pe care-i prinsese în acea zi, un pescar se relaxa pe scăunelul lui, lângă debarcader. Un om bogat, vizitator din afara orăşelului, plimbându-se pe acolo şi văzându-l pe pescar odihnindu-se, îl întrebă:
 
– Nu e prea devreme pentru relaxare? De ce nu eşti la ora asta în larg, la pescuit?
 
Fără să se tulbure de faptul că bogatul nu dăduse nici măcar bună ziua, pescarul răspunse:
 
– Am prins cât îmi trebuie pentru astăzi… aşa că acum pot sta bucurându-mă de această zi frumoasă 😄
 
– Dar dacă ţi-ai folosi acest timp la pescuit, ai putea prinde mai mulţi peşti, apoi i-ai putea vinde şi ai face o grămadă de bani, îi spuse bogatul.
 
– Şi apoi? spuse pescarul.
 
– Păi, răspunse bogatul, după ce ţi-ai aduna destui bani din vânzări, ai putea să-ţi cumperi o barcă mai mare, care te-ar ajuta să mergi mai în larg şi să prinzi peşti mai mari. În felul ăsta ai face şi mai mulţi bani.
 
– Şi apoi? întrebă pescarul.
 
 
– Apoi ai putea să-ţi cumperi mai multe bărci, ai putea prinde mii de peşti, ai putea să faci mii de dolari şi într-o bună zi, să ajungi bogat ca şi mine.
 
– Şi apoi? întrebă pescarul.
 
– Apoi, ai putea pur şi simplu doar să stai şi să te bucuri de viaţă aşa cum fac eu, spuse bogatul.
 
– Dar omule, grăi pescarul, nu tocmai asta fac şi eu acum? 😉
 
Ai văzut noile cursuri pentru copii disponibile acum pe Școala de Arte?
 

Despre timp...

 


🙏🏻 ”După un anumit timp,
omul învaţă să perceapă diferenţa
subtilă între a susţine o mână
şi a înlănţui un suflet,
şi că a avea pe cineva alături nu e sinonim cu starea de siguranţă,
şi aşa, omul începe să înveţe…
că săruturile nu sunt contracte
şi cadourile nu sunt promisiuni,
şi aşa, omul începe să-şi accepte căderile cu capul sus şi 👀 larg deschişi,
şi învaţă să-şi construiască toate drumurile
bazate în ‘astăzi’ şi ‘acum’,
pentru că terenul lui ‘mâine ‘
este prea nesigur pentru a face planuri…
şi viitorul are mai mereu o mulţime de variante care se opresc însă la jumătatea drumului.
Şi după un timp, omul învaţă că dacă e prea mult,
până şi căldura cea dătătoare de viaţă a soarelui, arde şi calcinează.
Aşa că începe să-şi planteze propria grădină
şi-şi împodobeşte propriul suflet ☀️
în loc să mai aştepte ca altcineva să-i aducă flori,
şi învaţă că într-adevăr poate suporta,
că într-adevăr are forţa,
că într-adevăr e valoros,
şi omul învaţă şi învaţă…
şi cu fiecare zi învaţă.
Cu timpul înveţi că a sta alături de
cineva pentru că îţi oferă un viitor bun,
înseamnă că mai devreme sau mai târziu vei vrea să te întorci la trecut.

cursuri-pictura-marian-moncea
🥰 Cu timpul înţelegi că doar cel care e capabil să te iubească cu defectele tale,
fără a pretinde să te schimbe,
îţi poate aduce toată fericirea pe care ţi-o doreşti.
Îţi dai seama cu timpul că. dacă eşti alături de această persoană doar pentru a-ţi întovărăşi singurătatea,
în mod inexorabil vei ajunge să nu mai vrei să o vezi.
 
  Ajungi cu timpul să înţelegi că adevăraţii prieteni sunt număraţi 😳
  şi că cel care nu luptă pentru ei,
  mai devreme sau mai târziu se va vedea înconjurat doar de false prietenii.
  Cu timpul înveţi că vorbele spuse într-un moment de mânie,
  pot continua tot restul vieţii să facă rău celui rănit.
  Cu timpul înveţi că a scuza e ceva ce poate face oricine,
  dar că a ierta, asta doar sufletele cu adevărat mari o pot face.
   Cu timpul înţelegi că dacă ai rănit grav un prieten,
   e foarte probabil că niciodată prietenia lui nu va mai fi la aceeaşi intensitate.
   Cu timpul îţi dai seama că. deşi
   poţi fi fericit cu prietenii tăi,
   într-o bună zi vei plânge
   după cei pe care i-ai lăsat să plece.
 
 
 
Cu timpul îţi dai seama că fiecare experienţă trăită alături de fiecare fiinţă,
nu se va mai repeta niciodată.
Cu timpul îţi dai seama că cel care umileşte sau dispreţuieşte o fiinţă umană,
mai devreme sau mai târziu va suferi aceleaşi
umilinţe şi dispreţ, dar multiplicate, ridicate la pătrat.
Cu timpul înveţi că grăbind sau forţând lucrurile să se petreacă,
asta va determina că în final,
ele nu vor mai fi aşa cum sperai 😟
Cu timpul îţi dai seama că în realitate,
cel mai bine nu era viitorul,
ci momentul pe care-l trăiai exact în acel moment…
Cu timpul vei vedea că deşi te simţi fericit cu cei care-ţi sunt împrejur,
îţi vor lipsi teribil cei care mai ieri erau cu tine
şi acum s-au dus şi nu mai sunt…
Cu timpul vei învăţa că încercând să ierţi sau să
ceri iertare,
să spui că iubeşti, să spui că ţi-e dor,
să spui că ai nevoie,
să spui că vrei să fii prieten,
dinaintea unui mormânt,
nu mai are niciun sens.
Dar, din păcate,
⏳ toate se învaţă doar cu timpul…”
                                                                                               
✒️ 𝘑𝘰𝘳𝘨𝘦 𝘓𝘶𝘪𝘴 𝘉𝘰𝘳𝘨𝘦𝘴
  𝐓𝐞-𝐚𝐢 𝐢𝐧𝐬𝐜𝐫𝐢𝐬 𝐥𝐚 𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐢𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐢𝐜𝐨𝐚𝐧𝐞?
  In fiecare luni de la 17:00 – 19:00.

Povestea unei crize financiare

curs-pictura-marian-moncea
 
 
 
 
 
 
      A fost odată un lustragiu care îşi câştiga existenţa – da, aţi ghicit – lustruind pantofii domnilor care intrau şi ieşeau dintr-o clădire impozantă din centru.
Niciodată nu ştiuse exact ce clădire era aceea în faţa căreia lucra de ani de zile, poate era o bancă, poate era o bursă, poate vreun minister important – însă domnii bine îmbrăcaţi care intrau acolo opreau adeseori la el pentru a-şi lustrui pantofii.
     Lustragiul nostru era priceput în ceea ce făcea, folosea numai cremă de pantofi de cea mai bună calitate şi era vesel şi optimist, într-un cuvânt era mulţumit cu munca lui, iar clienţii lui la fel, aşteptându-şi răbdători rândul la lustruit✨
     Într-o zi însă s-a oprit la el un client nou, deosebit de ceilalţi, care l-a întrebat prietenos:
     – Ce faci aici? Ce-i cu tine aşa de vesel? Nu ţi-a spus nimeni de criza financiară?
     Ce-i drept nu-i spusese nimeni, nici unul dintre domnii aceia bine îmbrăcaţi care intrau în bancă sau ce-o fi fost acolo, probabil toţi la curent cu criza!
     – Poate nu le pasă de tine sau poate n-au avut suflet să-ţi spună, însă criza financiară e pe drum şi ne va afecta absolut pe toţi, nu va scăpa nimeni, nici măcar tu, un biet lustragiu! Aşa că dacă ai un dram de minte, îţi iei măsuri din timp, ca să nu fi luat pe nepregătite. Aceasta e meseria mea, sunt expert, ştiu ce vorbesc!
     După plecarea domnului binevoitor, lustragiul nostru rămase pe gânduri.           Poate că într-adevăr nici unul dintre clienţii lui nu îl considerase demn să îl pună la curent cu criza financiară. Noroc cu domnul cel prietenos care îi voia binele…
     Aşa că lustragiul a început să ia măsuri, încât să nu fie luat pe nepregătite de criza financiară. Pentru început folosea mai puţină cremă de pantofi şi mai de proastă calitate.
     🤭 Apoi a început să aloce mai puţin timp fiecărui client, după cum se spune… “Time is money!”.
 
 
     A început să socializeze mai puţin cu aceştia – criza e criză, nu mai e timp de small talk!
     Preocupat de criza financiară devenise îngândurat, tăcut şi îşi făcea treaba de mântuială. Aşa că, încetul cu încetul clienţii cei mai fideli, cărora le plăceau veselia şi calitatea muncii lustragiului, au început să se rărească, iar lustragiul nostru, cu fiecare client pierdut, era mulţumit într-un fel ciudat că domnul cel binevoitor a avut dreptate.
     😟“Ce m-aş fi făcut dacă expertul nu m-ar fi prevenit la timp? Acum aş fi fost probabil luat pe nepregătite de criza financiară…”>
 
Morala? O trageţi… pardon, o trăiţi singuri!
 
🤩 V-anunt ca sunt disponibile cursurile de pictura icoane in atelier si va puteti inscrie aici:
👩‍🎨👨‍🎨🎨 𝓢𝓬𝓸𝓪𝓵𝓪 𝓭𝓮 𝓐𝓻𝓽𝓮 𝓜𝓪𝓻𝓲𝓪𝓷 𝓜𝓸𝓷𝓬𝓮𝓪