Marian Moncea

Ce spune știința despre sporirea creativității prin pictură + exerciții practice

Indiferent de vârsta, educația sau mediul în care te-ai născut și indiferent de ceea ce ți-au spus profesorii de arte, trebuie să îți spun un adevăr: a învăța să desenezi nu ține de talent. Toată lumea poate învăța să deseneze și să picteze și acum știința susține această idee.

Mai mult decât atât, prin pictură lucrezi cu emisfera dreaptă a creierului iar rezultatul final este sporirea creativității ce ulterior îmbunătățește calitatea vieții în general. 

Ce înseamnă și cum putem lucra cu emisfera dreaptă a creierului? 

În primul rând există o teorie pe care vreau să o înțelegi.

Teoria celor 2 emisfere a creierului.

În anul 1960, Psihobiologul american Roger W. Sperry a descoperit că, creierul uman are două moduri foarte diferite de a gândi.

  • Emisfera dreaptă – este vizuală și procesează informații într-un mod intuitiv și simultan. Se uită mai întâi la întreaga imagine și apoi la detalii.
  • Emisfera stângă – este verbală și procesează informații într-un mod analitic și secvenţial. Se uită mai întâi la bucăți și apoi le pune împreună pentru a obține întregul.
Cum este relevantă teoria celor 2 emisfere a creierului pentru artiști?

Folosind teoria lui Sperry, s-a presupus că oamenii care au emisfera dreaptă dominantă, sunt mai creativi. 

  • Când începi o pictură, trebuie să poți vizualiza cum va arăta ea la final în mintea ta. (emisfera dreaptă lucrând cu întregul).
  • Apoi dezvolți pictura, alegi elementele, potrivești și amesteci culorile, plasezi umbrele și luminile etc. (creierul drept lucrând la diverse lucruri simultan).
  • În același timp, trebuie să fii capabil să privești critic ce ai făcut și ceea ce faci (creierul stâng fiind analitic).

Pe baza acestei teorii, dacă știi că gândirea ta este dominată fie de creierul drept, fie de cel stâng, atunci poți să te gândești ce mod de abordare să alegi pentru pictura sau desenul tău. Cu siguranță este mai bine decât să lucrezi pe pilot automat. Încercând o strategie diferită, probabil vei fi surprins de ce rezultate diferite poți obține.

Ce beneficii poți obține dacă înveți să desenezi cu emisfera dreaptă?
  • desene mai realistice
  • creșterea încrederii în sine
  • sporirea creativității
  • o stare de bine asemănătoare cu meditația
  • rapiditate în procesul de a învăța să desenezi
  • satisfacția că ai reușit ceva ce ți se părea imposibil.
Cui se adresează această tehnică de a desena cu emisfera dreaptă a creierului?

Se adresează acelor oameni care:

  • cred că nu au talent și se îndoiesc că vreodată vor putea desena ceva
  • iubesc desenul dar nu au reușit să depășească nivelul artistic al unui copil
  • sunt artiști sau pe cale de a deveni

Betty Edwards, autoarea cărții „Drawing on the Right Side of the Brain” a propus tehnici prin care poți accesa în mod conștient partea dreaptă a creierului atunci când desenezi. Acest lucru te poate ajuta să desenezi sau să pictezi mai degrabă ceea ce vezi decât ceea ce știi. 

Această abordare a lui Edwards chiar funcționează și a ajutat mulți oameni care anterior credeau că sunt incapabili să deseneze.

Artiștii ar trebui să fie recunoscători că Sperry și-a dezvoltat teoria. Din această cauză, oameni creativi precum Edwards au dezvoltat exerciții care promovează creșterea gândirii creative și noi modalități de a preda tehnici artistice.

Din acest motiv am ales să împărtășesc cu tine 2 exerciții interesante în care ne jucăm cu cele 2 emisfere ale creierului cu focus pe stimularea celei drepte pentru stimularea creativității și pentru crearea unor desene mult mai realistice.

Focalizarea alternativă a ochilor

Exercițiul sună cam așa:

În timp ce pictezi, încearcă să devii conștient de modul în care ochii se mișcă în jurul imaginii. 

Te uiți la întreaga imagine, la imaginea de ansamblu sau la secțiuni mai mici și la detalii?

Încearcă să alternezi focalizarea pe imaginea de ansamblu și apoi pe detalii, apoi permite iar ochilor să se concentreze larg, apoi pe detaliile mici, mergând înainte și înapoi de mai multe ori în timpul unei sesiuni standard de pictură. Exersează și iar exersează.

Această mișcare de la mare la mic și inversul ei îți va menține activ creierul drept. De asemenea, ajută la integrarea unor părți ale imaginii tale în întreg. Fără să îți dai seama, această tehnică îți va îmbunătăți calitatea desenului.

Desenează spațiile negative

Ideea de bază este simplă: există spații negative și forme pozitive. 

Dacă încerci să desenezi un portret, formele pozitive ar fi: ochii, nasul, buzele și sprâncenele, iar spațiile negative sunt zonele dintre acele forme pozitive. 

Deci sunt într-adevăr două fețe ale aceleiași monede — dacă desenezi forme pozitive, desenezi automat spațiile negative în același timp, și invers.

Cum ajută desenarea spațiilor negative să creezi desene mai bune? 

Spațiul dintre ochii cuiva și nasul acestuia este greu de perceput de emisfera stângă, nu are nici o etichetă mentală pentru așa ceva. Astfel ea renunță și lasă emisfera dreaptă să preia întreaga conducere permițându-ți ție să fii mult mai creativ și să ai o șansă mai mare să desenezi mai realistic.

Partea cea mai bună?

Prin pictură sau desen lucrezi și stimulezi continuu emisfera dreaptă, iar rezultatul final este sporirea creativității ceea ce duce la capacitatea de a vedea mai multe soluții pentru orice blocaj sau obstacol apărut în viață ceea ce inevitabil crește calitatea vieții.

Mai mult decât atât, pictura ajută copii să își păstreze creativitatea pe care mulți adulți am pierdut-o odată cu înaintarea în vârstă. 

Și pentru că eu iubesc copiii, am creat un curs pentru copii – live pe zoom ce poate fi urmărit din confortul fiecărei case. Mai puține griji pentru părinți și mai mult confort pentru întreaga familie!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *