Marian Moncea

Cum vindeca terapia prin arta starile de anxietate si nerabdare

Cum funcționează terapia prin artă?

Terapia prin artă combină terapia psihologică cu creația artistică și se folosește de desen, pictură și sculptură pentru a îmbunătăți bunăstarea și încrederea în sine a copiilor. Ea se bazează pe premisa că expresia de sine poate fi folosită pentru a aborda problemele emoționale, pentru a dezvolta abilități interpersonale, pentru a gestiona comportamentul, pentru a reduce stresul și pentru a crește conștiința de sine. 

Nu trebuie să fii un Da Vinci pentru a beneficia de terapia prin artă. Oricine se poate bucura de numeroasele sale beneficii.

Un profesor de artă îi educă pe elevi cu privire la tehnici. 

Un art-terapeut încurajează crearea de artă pentru a reduce problemele legate de învățare și de adaptare emoțională. 

Terapia prin artă îi permite unui copil să exploreze problemele personale prin activitate fizică și integrare senzorială. În timpul exprimării creative sunt angajate diferite părți ale creierului. 

De ex: 

  • Mersul pensulei pe o pânză necesită abilități motorii. 
  • Desenarea unei imagini a unei amintiri necesită operații analitice și secvențiale, logică și abstractizare. 
  • Parcurgerea secvenței de pași necesari pentru a finaliza o sarcină artistică necesită abilități de atenție și memorie de lucru.

Procesul de creație artistică generează un răspuns de relaxare și îmbunătățește starea de spirit a copilului. Activitatea creativă crește nivelul de serotonină din creier, a cărei lipsă poate duce la tristețe extremă. 

Știai? Manipularea lutului timp de cinci minute poate reduce hormonii de stres mai mult decât strângerea unei mingi antistres.

S-a demonstrat că o activitate artistică de focusare, cum ar fi colorarea unei mandale (un desen circular cu modele geometrice), crește capacitatea de atenție a unei persoane și scade comportamentul impulsiv, promovând o mai bună luare a deciziilor și o mai bună concentrare în timpul sarcinilor. Ca parte a unui program de tratament cuprinzător, terapia prin artă îi poate ajuta pe elevi să se simtă în control. Un studiu care a asociat asistența academică cu sesiuni săptămânale de terapie prin artă a constatat că adăugarea terapiei prin artă a contribuit în mod pozitiv la adaptarea socio-emoțională a copiilor cu dificultăți de învățare.

Sfaturi pentru părinți pentru acasă.

Arta realizată acasă cu un părinte are puterea de a calma și concentra un copil care a avut o zi grea la școală sau căruia îi este greu să se liniștească. Iată câteva indicații:

> Pregătiți terenul. Dați-i copilului limite atunci când realizează proiecte artistice. Tăvile pe care un copil își poate așeza toate materialele, sunt utile. Tăvile pot conține materiale, cum ar fi: vopseaua, pensulele, creioanele, lutul, etc.

> Inspiră-te din Google pentru a găsi proiecte simple de creații artistice pentru copii dacă ai rămas fără inspirație.

> Păstrează un stil simplu și scurt. Începe cu proiecte care au trei sau mai puțini pași (, de ex: colorează, taie, lipește). Acest lucru va crește concentrarea copilului și șansele ca acesta să finalizeze proiectul.

> Pune copiii să se ridice și să se miște. Mișcarea arde excesul de energie și îi permite unui copil să apese butonul de resetare atunci când se plictisește de un proiect.

> Folosește un cronometru. Acesta îi încetinește pe copiii care au o slabă simțire a timpului și care simt nevoia să se grăbească să termine un proiect.

> Începe cu mandale. Aceste cercuri desenate în prealabil pe o bucată de hârtie captează atenția copilului. Având un punct de plecare, diminuează anxietatea unui copil cu privire la ce să creeze atunci când se confruntă cu o hârtie albă. Găsești modele de mandale variate și gratuite cu o simplă căutare online.

> Doar colorează. Coloratul este o activitate relaxantă și neamenințătoare pentru copii și adulți. Amintește-ți cât de liniștitor a fost pentru tine să faci asta în copilărie.

Toate tipurile de artă ne pot afecta starea de spirit într-un mod pozitiv, făcându-ne să ne simțim mai fericiți, mai calmi sau chiar inspirați să facem ceva. Terapia prin artă combină terapia psihologică cu creația artistică pentru a ajuta oamenii să gestioneze stresul și să se exprime fără comunicare verbală.

Pentru că iubesc copiii, am creat cu mare drag pentru ei un curs pentru copii – live pe zoom  ghidat pas cu pas pentru a le ușura procesul de învățare și pentru a-i ajuta să se relaxeze. 

Mai puține griji pentru părinți și mai mult confort pentru întreaga familie!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *