Marian Moncea

Descoperă ce este Cromoterapia și cum te poate ajuta

Curcubeul a fost considerat din vremuri îndepărtate o promisiune de speranță și dragoste pentru locuitorii planetei Pământ. Aceste momente de bun augur ne oferă o ocazie unică de a observa spectrul de culoare al luminii care ne înconjoară în orice moment.

Viața de pe planeta noastră, așa cum o cunoaștem noi, depinde de lumină. 

Lumina creează viață și dacă nu ar fi energia soarelui, viața de pe planeta noastră ar înceta să mai existe. Este logic atunci că, cumva corpul nostru ar răspunde la această expunere într-o manieră care ne vindecă. 

Știai că suntem afectați emoțional și psihologic de culori?

Culorile ne pot influența stările de dispoziție și ne pot îmbunătăți starea de bine. Deci, 

Ce este cromoterapia?

Cromoterapia, uneori numită terapia culorilor, este o metodă de medicină alternativă în care practicienii susțin că expunerea la anumite nuanțe de lumină poate ajuta oamenii să se simtă mai bine fizic, mental și spiritual.

Este un concept vechi folosit de secole întregi cu succes și o metodă de tratament care utilizează spectrul vizibil (culorile) radiației electromagnetice pentru a vindeca diferite boli.

Culoarea este absorbită de ochi, piele, craniu și de câmpul / aura noastră electromagnetică.

Energia culorii poate avea un impact asupra noastră la toate nivelurile, adică fizic, spiritual și emoțional. Fiecare celulă din corp are nevoie de energie luminoasă – astfel energia culorii are o influență largă asupra întregului corp.

Despre istoria cromoterapiei.

Prima dată a fost menționată de Avicenna (980-1037), acordându-i culorii o importanță vitală atât în diagnostic, cât și în tratament, discutând despre cromoterapie în Canonul Medicinii. El a scris: „culoarea este un simptom observabil al bolii” și, de asemenea, a elaborat o diagramă prin care culoarea este asociată cu temperatura și starea fizică a corpului. Părerea sa era că roșul mișca sângele, albastrul sau albul îl răcoreau, iar galbenul reducea durerea și inflamația musculară. 

În 1965 NASA a descoperit că astronauții care se întorc pe pământ după un timp petrecut în spațiu fără expunere la gravitație au experimentat atrofie musculară și osoasă. Pentru a crește producția celulară în mușchii și oasele astronauților, s-a descoperit că spectrul larg de lumină colorată, colaborând cu expunerea la lumina aproape infraroșie a avut succes în stimularea regenerării celulare a oaselor, mușchilor și pielii.

NASA a creat primele instrumente de terapie a luminii și, de la descoperirea efectului puternic pe care îl are expunerea intensă la lumina colorată asupra corpului, cromoterapia a evoluat ca un tratament pentru o gamă largă de afecțiuni.

Cum se utilizează culorile în cromoterapie?

Roșu: aduce căldură, energie și stimulare; de aceea e bun pentru oboseală, răceli. Energizează circulația inimii și a sângelui, toate organele și simțurile.

Galben: crește tonusul neuromuscular. Purifică sângele, ajută digestia și are un efect de curățare. Stimulează puternic fericirea, creează un sentiment de siguranță, precum și un puternic sentiment de bunăstare.

Verde: este o culoare răcoritoare, sedantă, care ajută la reducerea umflării articulațiilor și țesuturilor; calmează sistemul nervos al corpului. Este culoarea inimii relaxate.

Turcoaz: Crește intuiția și sensibilitatea. Se relaxează mental și abordează barierele psihologice încorporate. Acționează ca un tonifiant și poate ajuta la reglarea dezechilibrelor din sistemul pulmonar și al intestinului gros. Facilitează creșterea spirituală.

Albastru: Este o culoare rece, calmantă. Stimulează sistemul parasimpatic și reduce tensiunea arterială și calmează atât respirația, cât și ritmul cardiac. Ajută la tratarea tulburărilor de somn și a durerilor de cap.

Violet: promovează conștientizarea și conștiința. Promovează buna funcționare a sistemului limfatic și este foarte util în menopauză. Este culoarea pentru neutralizarea rănilor emoționale și pentru creșterea spirituală.

Care sunt beneficiile cromoterapiei?

  • Ameliorează depresia, stresul și anxietatea (în special depresia sezonieră)
  • Ameliorează durerile fizice și simptomele bolii.
  • Îmbunătățește starea de spirit
  • Îmbunătățește somnul
  • Crește energia
  • Are proprietăți anti-îmbătrânire
  • Este o metodă holistică, non-invazivă de vindecare și nu interferează cu alte tratamente
  • Este benefică și plăcută atât pentru adulți cât și pentru copii

Cromoterapia și chakrele.

Practicienii medicinei ayurvedice consideră că există șapte chakre în corp, și susțin că sunt „centre spirituale” poziționate de-a lungul coloanei vertebrale prin care curge energia.

Fiecare culoare din spectrul culorilor este pur și simplu lumină cu diferite lungimi de undă, astfel fiecare culoare are propria sa energie. Fiecare chakră este asociată cu o anumită culoare a spectrului de lumină vizibil, împreună cu o funcție și un organ al sistemului corporal. Conform acestei gândiri, chakrele se pot dezechilibra și pot duce la boli fizice, dar aplicarea culorii adecvate poate corecta astfel de dezechilibrele.

  1. Chakra rădăcinii – culoarea roșie.

Este chakra împământării, a stabilității reprezentată de nevoile fizice, securitate, supraviețuire.

  1. Chakra sacrală – culoarea portocalie.

Aceasta este chakra creativității și a sexualității.

  1. Chakra Plexului solar – culoarea galben.

Aceasta este chakra încrederii, a valorii și stimei de sine, a puterii personale și fericirii.

  1. Chakra inimii – culoarea verde.

Aceasta este chakra inimii, zona pentru compasiune, dragoste, înțelegere și încredere. 

  1. Chakra gâtului – culoare albastru.

Aceasta este chakra comunicării și a exprimării de sine. 

  1. Chakra celui de-al treilea ochi – culoarea indigo.

Aceasta este zona de a vedea clar. 

  1. Chakra coroanei – culoarea mov.

Aceasta este chakra spirituală și zona în care primim mesajele noastre din univers.

În continuare îți voi prezenta 4 cazuri de știință dovedită a culorilor: 

  • Industria restaurantelor a descoperit că oamenii mănâncă mai multe alimente roșii din farfurii și mai puțin din cele albastre (observați că majoritatea lanțurilor de fast-food folosesc coloranți roșu / portocaliu / galben în marca lor).
  • Secțiile psihologice și-au schimbat culoarea tapetului din roz în albastru, deoarece are un efect calmant asupra pacienților lor.
  • S-a dovedit că Portocaliu inspiră acțiune impulsivă, motiv pentru care companiile de comerț electronic precum Amazon, Alibaba și Etsy folosesc portocaliu pentru butoanele de îndemn („Adăugați în coș”, „Cumpărați acum etc.) și branding.
  • 95% dintre cele mai cunoscute 100 de mărci din lume folosesc doar 1-2 culori pentru a evita diluarea reacției dorite și pentru a maximiza recunoașterea mărcii.

În concluzie, culorile ne influențează viața mai mult decât ne-am imaginat noi vreodată. Poate că expresia ”să trăim o viață colorată” are mai mult sens acum, nu-i așa?

Care este culoarea ta preferată? Scrie-ne într-un comentariu.

1 thought on “Descoperă ce este Cromoterapia și cum te poate ajuta”

  1. Cristiana-Leocadia Harda

    Verdele este culoarea preferată. Mă liniștește. Îmi dă o stare de bine, găndidu-mă la natura, primăvară.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *