Marian Moncea

Este arta încă necesară lumii moderne?

Arta este ceva care a făcut parte din cultura și activitatea umană de mult timp. Una dintre funcțiile esențiale ale artei este de a exprima luptele și emoțiile profunde din comunitatea în care trăim și de a inspira oamenii să facă față și/sau să depășească aceste lupte.

Cu toate acestea, este dezamăgitor faptul că mulți oameni simt că arta este ceva îndepărtat de ei în viața lor de zi cu zi sau încearcă să stea cât mai departe de ea în mod intenționat în multe părți ale globului. Se simte de parcă oamenii nu mai sunt inspirați de artă și nu mai face parte din existența noastră.

Deci, am putea oare afirma că arta nu mai are un rol în lumea modernă de astăzi? 

Mai inspiră arta oamenii din comunitatea globală în prezent? 

Cum este considerată arta în lumea de acum? 

Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care le vom aborda în acest articol.

Adevărul este că există diferite forme de artă în multe comunități, țări și culturi. Arta nu este ceva ce poate fi ștearsă sau uitată așa ușor, ea existând încă de la începutul timpurilor. Există dovezi în arta și picturile rupestre și, deși știm cât de importantă poate fi aceasta ca forță economică, continuăm să ne îndoim și să punem întrebări despre ea.

Au fost momente în care oamenii au respins operele de artă frumoase cu scuza că nu le înțeleg sau este ceva ce cred că pot face și ei. În acest fel, ei tind să nu prețuiască arta din motive foarte banale și frivole. Când oamenii ajung să gândească așa, denotă scăderea nivelului de creativitate în lumea modernă, ceea ce nu este un semn bun.

Cu toate acestea, arta este încă esențială chiar și în această lume modernă și iată câteva motive pentru care avem încă nevoie de artă în lumea noastră așa cum o știm noi în momentul prezent.

Arta este un comportament natural al omului

Un comportament principal al ființelor umane este acela de a crea artă. Aceasta este ceva ce putem observa la copiii din jurul nostru. Ei tind să creeze artă din instinct, adică fără să fie conștienți că ceea ce creează este artă sau măcar să știe ce este arta. 

Adevărul este că toate culturile au arta lor. Așa cum râsul și limbajul sunt comportamente umane fundamentale, arta este, de asemenea, un comportament uman înnăscut. Este ceea ce suntem și este imposibil să separăm arta de uman. În caz contrar, vei avea un om incomplet.

Arta este comunicare

Arta ne ajută să ne exprimăm lumea interioară și este un mediu excelent pentru a împărtăși informații și a exprima idei. Arta este un mediu pe care oamenii îl folosesc pentru a comunica lucruri pe care s-ar putea să nu le înțeleagă pe deplin sau să le exprime în alt mod. Cu arta, avem un canal care ne permite să împărtășim viziuni, idei și gânduri pe care ne-ar putea fi greu să le articulăm în cuvinte sau în alte forme. Arta ne oferă această formă de expresie înțeleasă doar de oameni.

Arta oferă vindecare

Arta are puterea de a stimula și revitaliza omul. Procesul prin care trec oamenii pentru a crea artă implică trupul și mintea, permițându-ne să reflectăm și să privim în interior. Atunci când creăm artă, ne simțim liniștiți, relaxați și liberi. Prin artă, avem un loc în care să reflectăm, un paradis în care să alergăm, undeva unde să ne angajăm. Arta ajută sănătatea în multe feluri, atât pe cea fizică, cât și pe cea mentală. 

Arta este folosită pentru a povesti

Nu există o modalitate mai bună de a păstra cultura, înregistrările istorice și lecțiile de istorie decât arta. Ea poate fi folosită pentru a documenta experiențe și evenimente care ne fac posibil să înțelegem mai bine istoria noastră. Arta pe care o creăm astăzi va fi istorie pentru oamenii care vin după noi, la fel cum am învățat noi istoria din arta celor care au venit înaintea noastră. 

Arta poate fi folosită și pentru a reflecta valorile noastre culturale ca popor și identitățile și credințele noastre. Deși ne aflăm în lumea modernă, știm că lumea noastră este o colecție de comunități diferite. Deci, cel mai bun mod de a ne păstra identitățile, credințele și culturile este arta. Arta reflectă, de asemenea, experiențele și viețile noastre de-a lungul timpului. Deci, încă avem nevoie de artă pentru a înțelege și a împărtăși istoria noastră individual și colectiv.

Arta este o experiență care poate fi împărtășită

Crearea de artă este o activitate care se realizează colectiv. Diferite forme de artă, cum ar fi teatrul, dansul și corul, necesită întotdeauna artiști și un public căruia să se adreseze. Acest lucru aduce oamenii împreună și promovează colectivismul. Arta este un motiv pentru ca oamenii să se reunească, să aibă și să împărtășească experiențe care îi leagă mai mult. Chiar și poetul are nevoie de oameni care să-i citească poeziile. Arta este întotdeauna o experiență care este împărtășită.

Arta este încă foarte necesară în lumea noastră

Deși există oameni care cred că se pot descurca fără artă sau au părerea că arta nu mai este necesară în lumea de astăzi, este important să subliniem cât de greșite sunt aceste concepții. Perspectiva lor greșită provine din incapacitatea lor de a înțelege ce este arta. 

Arta este încă vitală în lumea noastră. Nu este doar necesară, este o parte esențială. Graffiti-urile de pe străzi, meme-urile de pe internet și selfie-urile de pe rețelele de socializare sunt toate artă. Ele provoacă o reacție din partea oamenilor care o experimentează și asta este arta. Nu contează dacă este o reacție pozitivă sau negativă. 

În concluzie, arta a trecut prin diferite generații și vremuri și astfel utilizările sale au variat, dar a continuat să evolueze și să rămână relevantă până în zilele noastre.

Te-ar interesa ca arta să facă parte din viața ta sau a familiei tale? La Școala de Arte Marian Moncea ai acces la peste 80 de cursuri cu un singur abonament lunar: cursuri de pictură, desen, aurire cu bolos, pictură icoane, desen anime și multe, multe altele, iar copiii pot participa la cursul online pentru copii – live pe zoom ce poate fi urmărit din confortul fiecărei case.

Sau participă Live la ArtRetreat în Iasi, Bacău sau Brașov și eliberează artistul din tine printr-un proces care îmbină arta și psihologia, menit să te ajute să te regăseșți după provocările constante ale vieții.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *