Marian Moncea

#10 Lecții de viață pe care le poți învăța de la copii

Ce știu copiii și adulții par să fi uitat? 

Copiii sunt mai încrezători, mai curajoși și se bucură de viață mult mai intens decât adulții. Uneori avem impresia că ne petrecem întreaga viață încercând să ne întoarcem la ceea ce am fost când eram copii. Iată ce putem învăța de la noi înșine, cei tineri pentru a aduce mai multă claritate și bucurie în viața de adult.

#1 Fiecare zi este un nou început.

Nu a fost întotdeauna uimitor cum sfârșitul unei zile de școală se simțea întotdeauna atât de.. la final, atât de terminată? Pauza dintre iunie și septembrie părea ca o viață întreagă. Pentru că atunci când ești tânăr, fiecare zi pare o eternitate și o nouă zi înseamnă noi oportunități de a-ți face noi prieteni, de a explora noi aventuri, de a învăța lucruri noi. Copiii nu poartă bagaje de la o zi la alta. Ei încep de la zero, întotdeauna.

#2 Fii curajos!

Cântă cu voce tare. Dansează atunci când ai chef. Viața unui copil se simte nelimitată pentru că nu este îngrădită de teama de eșec sau de umilință. Ei mărșăluiesc înainte cu speranță și determinare pentru că nu știu altfel. Nu au fost înfrânți, nu au experimentat eșecul. Ei îmbrățișează viața și tot ce are de oferit cu brațele deschise.

#3 Râzi în fiecare zi.

O zi fără râs este o zi pierdută.” – Charlie Chaplin

Copiii au frumoasa abilitate de a găsi bucurie în jurul lor cu ușurință. Observă doar umorul pe care îl poate găsi un copil într-un mall sau în parc. Ei văd amuzamentul peste tot.

#4 Fii activ.

Joaca ne energizează și ne însuflețește. Ne ușurează poverile. Ne reînnoiește sentimentul natural de optimism și ne deschide către noi posibilități.” – Stuart Brown

Când erai tânăr, joaca afară era punctul culminant al zilei. Alergai și îți urmăreai prietenii până când rămâneai fără suflare și aveai obrajii roșii. Săreai și făceai roata la o aruncătură de băț și nu te-ai gândit niciodată la asta ca la un “exercițiu” sau la “fitness zilnic”. Era doar o joacă. Și era distractiv. 

Este un talent fericit să știi să te joci.” Ralph Waldo Emerson

#5 Cultivă prietenii.

Copiii găsesc o adevărată bucurie în timp ce se joacă cu alți copii și le face plăcere să-și facă prieteni noi. Se alătură echipelor de fotbal, merg la o petrecere aniversară, încep școli noi,..toate acestea sunt modalități prin care copiii își fac prieteni noi. Copiii aderă la motto-ul “cu cât mai mulți, cu atât mai bine”, iar adulții ar trebui, de asemenea, să facă la fel.

#6 Fii erou.

“Mai presus de toate, fii eroina vieții tale, nu victima.” – Nora Ephron

Atunci când un copil îți spune o poveste despre școală sau despre terenul de fotbal, el este, de obicei, eroul poveștii sale. Lumea se învârte în jurul lor. Pe măsură ce îmbătrânim, nu vrem să fim încrezuți sau egoiști, așa că ne minimalizăm realizările și împlinirile. 

Nu vrem să ne lăudăm. Dar, făcând acest lucru, începem să ne subevaluăm pentru a-i face pe alții să se simtă mai bine sau pentru a fi mai ușor de înțeles. Astfel modestia devine o calitate admirabilă și începem să ne convingem singuri de propria mediocritate. 

#7 Cicatricile sunt insigne de onoare.

Când un copil își rupe un os, toți cunoscuții săi vor semna pe ghips. Ei devin superstarul clasei, supraviețuitorul. Dacă cad și se taie, toată lumea vrea să vadă cicatricea, o poartă cu mândrie. 

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, ne ascundem cicatricile. Rănile noastre devin secretele noastre. Nu vrem să fim văzuți ca fiind slabi sau compătimiți, așa că nu spunem nimănui unde ne doare. Dar ceea ce recunosc copiii este că cicatricile nu sunt semne de slăbiciune, o cicatrice este un semn de putere și de supraviețuire. O poveste de spus. O realizare.

#8 Încearcă lucruri noi.

“Omul nu poate descoperi noi oceane decât dacă are curajul de a pierde din vedere țărmul.” – Andre Gide

Copiilor nu le este teamă să practice un sport pe care nu l-au mai încercat până acum. Vor sări pe o trambulină, se vor arunca cu capul într-o piscină sau vor schia pe un munte chiar dacă le este nefamiliar. Ca adulți, ne temem de necunoscut. Rămânem în siguranță în zona noastră de confort și rareori ne aventurăm în afara ei. Aventura ne entuziasmează și ne trezește spiritul.

#9 Observă lucrurile care par mărunte.

Bucură-te de lucrurile mici, pentru că într-o zi s-ar putea să te uiți în urmă și să realizezi că ele au fost lucrurile mari.” – Robert Brault

Fiului meu îi place să privească cum se plimbă norii pe cer. Le observă forma, diferențele de mărimi și cât de repede se mișcă aceștia. Un lucru simplu, pe care noi îl luăm de la sine înțeles, îi aduce o bucurie imensă și o inspirație profundă. 

Când am încetat să mai observăm micile miracole care ne înconjoară zilnic? Cât de mult s-ar înfrumuseța viața noastră dacă am putea vedea din nou aceste minuni?

#10 Activitățile creative sunt distractive și îți fac bine.

Cât de des vezi copii care se pierd într-un proiect creativ ore în șir? Îi vezi desenând, jucându-se cu lut, construind un castel de nisip cu o atenție meticuloasă la detalii. Dintr-un motiv oarecare, pe măsură ce îmbătrânim, încetăm să mai considerăm activitățile creative ca fiind valoroase. 

Câți adulți, în afară de artiști, desenează în mod regulat? Câți se joacă cu lut sau cu vopsea de degete doar pentru plăcerea de a o face?

Dacă și tu găsești plăcere în a picta sau a desena, te invit la Școala de Arte Marian Moncea unde ai acces la peste 80 de cursuri cu un singur abonament lunar: cursuri de pictură, desen, aurire cu bolos, pictură icoane, desen anime și multe, multe altele atât tu cât și întreaga ta familie.

Sau participă Live la ArtRetreat în Iași, Bacău sau Brașov și eliberează artistul din tine printr-un proces care îmbină arta și psihologia, menit să te ajute să te regăseșți după provocările constante ale vieții.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *