Marian Moncea

#7 Mari beneficii ale picturii și desenului

Se știe foarte bine deja că arta are efecte unice asupra corpului uman, fie că este vorba de beneficii mentale sau fizice. În cele mai multe cazuri, apar rezultate pozitive atât pentru privitori, cât și pentru practicanți. Arta are o varietate de forme, cum ar fi: muzica, arta culinară, arhitectura, dansul, etc, dar pentru acest articol special, vom discuta despre beneficiile desenului și picturii asupra dezvoltării umane. 

#1 Pictura și desenul îmbunătățesc abilitățile de comunicare.

Unele persoane pot întâmpina dificultăți în a se exprima corect în fața altor oameni. Iar pentru mulți alții, există anumite lucruri în viață care pot fi greu de exprimat în cuvinte. Aici arta joacă un rol vital. Prin utilizarea limbajului vizual, o persoană are capacitatea de a depăși granițele culturale și verbale în ceea ce privește transmiterea a ceea ce simte cu adevărat în interior.

#2 Desenul și pictura sporesc creativitatea.

Așa cum Einstein a spus odată: “Imaginația este mai importantă decât cunoștințele”, un creion sau o pensulă este cel mai simplu instrument care ne ajută să ne vizualizăm gândurile și ideile interioare.

Ideile pe care le avem în minte rămân doar în lumea intangibilă a imaginației și este acel loc în care majoritatea ideilor se află în cele mai bune forme ale lor. Având posibilitatea de a le expune pe o bucată de hârtie, ne oferă șansa de a vedea clar, de a îmbunătăți ceea ce vizualizăm și, până la un punct, de a fi mai creativi. 

#3 Crește inteligența emoțională.

Prin practicarea desenului și a picturii, ni se oferă șansa de a fi în contact cu emoțiile noastre într-un mod foarte unic în comparație cu orice altă activitate umană.

În căutarea de idei pentru a decide ce să executăm pe o suprafață, încercăm de obicei să luăm contact cu ceea ce simțim în acel moment. În acest proces, odată ce reușim să înțelegem sentimentul, încercăm să găsim o rațiune în spatele acestuia și, astfel, suntem capabili să ne intelectualizăm emoțiile până la un anumit grad de practică.

#4 Îmbunătățesc memoria.

Când găsim o idee despre care vrem să desenăm sau pictăm, avem tendința de a revedea “albumele” din memoria noastră; locurile în care am fost, mâncarea pe care am gustat-o, oamenii pe care i-am întâlnit, experiențele bune și rele pe care le-am avut, și așa mai departe.

Întrucât suntem în poziția de a ne contura o idee, acest proces de a merge pe drumul amintirilor vine ca un act care este foarte natural. În mod subconștient, în timp ce revizităm aceste amintiri, gândurile noastre tind să se reînvie, ceea ce este foarte sănătos pentru dezvoltarea creierului uman. 

#5 Ajută la îmbunătățirea abilităților de rezolvare a problemelor.

Pictura sau desenul nu sunt întotdeauna ușoare, mai ales atunci când ne propunem să ne îmbunătățim. O mare parte din execuțiile artistice necesită anumite părți tehnice, iar atunci când vine vorba despre acest aspect, încercările și erorile sunt principalii noștri prieteni cei mai buni. Vestea bună este că, așa cum avem “setea” de a experimenta estetica vizuală, dorința de a rezolva problemele tehnice poate fi oarecum determinată de puternicul nostru simț al motivației.  

#6 Crește stima de sine.

Odată ce am realizat soluție după soluție atunci când ne ocupăm de problemele psihomotorii în timpul picturii și desenului, aceste realizări ne vor da un impuls bun pentru stima de sine. Este o nevoie a omului de a se simți special, chiar și pentru puțin timp.

Iar atunci când cineva are abilitatea de a ști să facă cu ușurință ceva ce altora li se pare greu, atunci acest impuls ne poate ajuta să ne simțim bine, mai ales în momentele în care ne simțim deprimați.

#7 Desenul și pictura reduc stresul.

Unul dintre marile beneficii ale practicării artei, este că ne obligă să ne concentrăm asupra unui singur lucru într-un anumit moment. Ceea ce înseamnă, de asemenea, că nu am avea capacitatea de a ne gândi la altceva atunci. În funcție de nivelul de pasiune al fiecăruia, arta poate fi un distractor foarte sănătos. În momentul în care suntem foarte impulsionați în realizarea obiectivelor noastre artistice, motivele de îngrijorare pot fi ușor uitate.

Dacă și tu găsești plăcere în a picta sau a desena, te invit la Școala de Arte Marian Moncea unde ai acces la peste 80 de cursuri cu un singur abonament lunar: cursuri de pictură, desen, aurire cu bolos, pictură icoane, desen anime și multe, multe altele atât tu cât și întreaga ta familie.

Sau participă Live la ArtRetreat în Iași, Bacău sau Brașov și eliberează artistul din tine printr-un proces care îmbină arta și psihologia, menit să te ajute să te regăseșți după provocările constante ale vieții.

1 thought on “#7 Mari beneficii ale picturii și desenului”

  1. Pingback: De ce o sa iti multumesti daca iti inscrii copilul la o tabara de vara - Marian Moncea

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *