Marian Moncea

Legătura dintre Pictură, Mindfulness și Meditație

Ce înseamnă a picta mindful? Ce este pictura conștientă? 

Pictura are multe funcții și beneficii. Un artist ar putea, de exemplu, să picteze portrete formale în cea mai mare parte a zilei. Apoi, într-un moment de nesupraveghere, să schițeze o imagine abstractă, departe de lucrările sale obișnuite. 

Te-ai surprins vreodată mâzgâlind fără să te gândești înainte? Te-a surprins desenul? Te-ai întrebat de ce ai desenat acea imagine?

De multe ori avem nevoie să pictăm, să desenăm și să schițăm din motive care nu sunt pe deplin clare. Activitatea în sine ne face să ne simțim mai bine. În forma sa cea mai simplă, aceasta este mindfulness. Crearea intuitivă.

Poate te întrebi care este scopul acestei practici – mindfulness? În acest articol îți  voi oferi o introducere în acest subiect. 

Ce înseamnă mindfulness?

Hai să o spunem așa. Într-o lecție obișnuită de pictură mă voi concentra pe metode și tehnici pentru a obține un rezultat. Scopul va fi acela de a identifica și de a exersa abilitățile formale de pictură. Dar în mindfulness abilitățile sau tehnicile de pictură nu sunt importante. Ceea ce contează este procesul de creație.

Pictura expresivă, într-o manieră liberă, ghidată doar de culoare și de mișcarea pensulei, este calea către creația mindful.

A doua parte a acestui demers este starea ta emoțională. Atunci când creezi în această manieră te vei relaxa mai mult. Ai putea fi absorbit de moment. Fără niciun gând anume sau preocupare pentru ceea ce se întâmplă în jurul tău. Această stare de calm poate fi comparată cu meditația în multe feluri. Anxietatea se estompează. Discuțiile obișnuite ale minții tac.

Complex sau simplu.

Nu rezultatul final contează. Ceea ce este important este modul în care procesul te-a făcut să te simți. Unele picturi pot fi extrem de complexe. Ia în considerare o pictură abstractă a lui Jackson Pollock. Pictura poate fi simplă ca formă. Gândește-te la o pictură copilărească. Forme îndrăznețe și pline de culoare. Simbolică în natură.

Poți să te relaxezi pentru o clipă?

Pentru obiectivul nostru de a crea conștient, este important să atingem o stare de relaxare, liberă de judecată și autocritică. Acest lucru poate fi dificil pentru unii. Persistă chiar dacă ai nevoie să fii singur în acel moment. Pictează și bucură-te de singurătate.

Pentru alții, pictura conștientă în grup este ideală. Nu este surprinzător faptul că multe grupuri de artă se reunesc mai mult pentru a se relaxa într-o situație socială decât pentru a realiza lucrări de artă bine puse la punct. Un alt moment de artă conștientă ar putea fi alături de copiii sau nepoții tăi. Acest mediu liniștit face adesea ca mindfulness să fie mai ușor de realizat.

Dacă îți place să pictezi în grup, participă la Artretreatul Românesc unde ne întâlnim să ne relaxăm și să ne jucăm cu nuanțele de culori undeva în mijlocul naturii la Tarcău. Mai multe detalii aici.

Rolul meditației.

Cu toții am auzit de acest concept – meditația. Imaginea unui guru așezat în poziția lotus, cu degetele arătătoare atingând degetele mari, în transă. În mod ideal, levitând câțiva centimetri? Această caricatură a dăunat noțiunii de meditație. 

În schimb, consideră meditația ca fiind o stare de relaxare a minții și a corpului în care te distanțezi de frenezia constantă a gândurilor din mintea ta. Pentru a înțelege acest concept, trebuie să conștientizezi cele două stări de ființă din interiorul tău. În primul rând, adevăratul tău sine. Apoi pălăvrăgeala minții tale susținută de ego. 

Într-o zi obișnuită, pălăvrăgeala minții tale este neîncetată. Te hrănește cu griji, gânduri și informații programate. De obicei, susținând orice anxietate pe care ești fixat astăzi. Ai un moment liber? Nu pentru mult timp, deoarece mintea ta repetă în buclă același program vechi. Meditația te ajută să faci o pauză și să vezi tot acest haos dintr-un alt punct de vedere. Odată ce devii conștient de aceste știri false, poți prelua din nou controlul asupra sinelui tău adevărat. În cele din urmă, mintea ta prinde ideea și începe să te hrănească cu noi gânduri de calm.

Este nevoie de practică. Aici este locul în care activitățile creative pot fi puternice.  Ele te relaxează în mod natural și te ajută să te concentrezi pe altceva decât pe discuțiile minții.

Stresul și viața.

Dacă te afli în circumstanțe stresante, atunci eliberarea stresului este vitală. Suntem cu toții de acord cu acest lucru. Este posibil ca profesia sau situația ta de viață din acest moment să te afecteze. Pictura este o opțiune excelentă de explorat. Îmi dau seama că majoritatea oamenilor nu au mai creat artă din școală. Aceasta nu este însă o scuză. Te poți bucura de beneficiile psihologice ale picturii indiferent dacă nu ai mai pictat din copilărie, sau ai pictat toată viața.

De prea multe ori, lipsa de exprimare nu este o alegere făcută de unul singur. Mulți oameni se simt vulnerabili atunci când creează. Ei susțin că nu pot desena o figură. Aceasta este o teamă bazată pe multe nesiguranțe. Anxietatea, în cea mai mare parte, este imaginară, dar se simte reală. Acțiunea este pasul necesar pentru a elimina aceste temeri.

Creativitatea conștientă caută să înlăture aceste griji. Știm că aceste temeri sunt autoimpuse, prin urmare, tu ești cel care acționează pentru a le elimina.

Începe de undeva.

Te simți mai confortabil într-o adunare de grup? Preferi să începi pe cont propriu? Un prieten sau doi ar putea fi un compromis rezonabil? O metodă populară în ultimul timp au fost cărțile de colorat pentru adulți. Colorarea acestor imagini poate fi relaxantă. Dar s-ar putea să găsești rezultate mai bune creând liber linii. O creativitate mai expresivă cu o pagină albă, vopsele și pensulă.

Modul în care alegi să începi este mai puțin important. Ceea ce este cu adevărat important este să începi. Acesta este obstacolul. Odată ce te angajezi, procesul începe și obții beneficiile sale imediat.

Începe de acum.

Reintră în contact cu sinele tău creator înscriindu-te la Artretreatul Românesc de la Tarcău.

Artretreat este modalitatea noastră de a ne relaxa prin artă undeva în mijlocul naturii. În doar 1-2 zile (în functie de pachetul ales) reușim să ne încărcăm bateriile și să ne activăm emisfera dreapta pentru o viață de calitate, plină de creativitate și ușurință în luarea deciziilor. 

Înscrie-te acum apăsând click aici.

1 thought on “Legătura dintre Pictură, Mindfulness și Meditație”

  1. Arta în general este o formă de meditație, chiar și cea modernă. Deși este tot mai puțin apreciată (ca număr de persoane care urmăresc ”fenomenul”), devine din ce în ce mai prețioasă pentru cei care o înțeleg.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *