Marian Moncea

Meditatia si Arta: Exemple si cum te ajuta aceasta practica in dezvoltarea creativitatii

Pentru a te ajuta să navighezi cu ușurință prin aceste vremuri stresante și confuze, am venit cu o sugestie:  meditația artistică.

Oricine poate medita prin artă – chiar dacă crezi că nu ești creativ sau că meditația tradițională nu este genul tău. Iar dacă ești un artist, meditația artistică te poate ajuta să depășești blocajele creative.

Nu contează dacă faci deja artă sau nu ai mai pus mâna pe un creion de când erai copil. Cu toții avem o mică scânteie de creativitate în interiorul fiecăruia dintre noi și, uneori, avem nevoie de un mic imbold în această direcție. 

Meditația și arta: Cum se intersectează aceste două practici.

Poate te întrebi cum poți combina aceste două practici. La urma urmei, nu cumva scopul meditației este acela de a nu face nimic? Ei bine, într-un fel. Meditația îți cere să încetinești, să fii prezent și să reziști să judeci gândurile care îți vin în creier. Cel mai frecvent, meditația presupune să stai așezat sau întins cu ochii închiși, dar asta nu înseamnă că nu există și alte abordări pentru a atinge o stare meditativă. Meditația artistică este o alternativă excelentă.

Cum meditezi prin artă?

Atât meditația, cât și arta necesită să te concentrezi asupra momentului prezent. Poate că, atunci când te așezi în fața foii albe de hârtie, ai în minte un scop final. Vrei să desenezi un unicorn, să pictezi ceva ce ai văzut în natură sau să faci o sculptură amuzantă pentru biroul tău. Asta este minunat!

Totuși, pentru a practica cu adevărat meditația artistică, nu te poți gândi doar la scopul final. Trebuie să te concentrezi și asupra procesului, acordând atenție fiecărui semn pe care îl faci, cum se simte instrumentul de scris atunci când alunecă pe hârtie, cum trebuie să-ți adaptezi mâna pentru a desena curbe față de cum este poziționată pentru linii drepte și așa mai departe. Meditația artistică presupune să fii atât de absorbit de ceea ce faci încât orice altceva în jurul tău dispare. Pentru moment, există doar proiectul artistic din fața ta. 

În plus, este foarte important să reții că poți practica meditația artistică fără a avea în minte o viziune finală. Poți să mâzgălești fără scop, să mâzgălești sau să desenezi o grămadă de linii paralele pe o pagină și să obții aceleași efecte, atâta timp cât rămâi prezent. Pur și simplu ia un marker, o pensulă, un creion, un pix, un creion – orice preferi – și începe să îl conectezi la pagină în orice fel.

A desena în mod conștient înseamnă prezență, așa că, dacă te trezești că mintea îți rătăcește la gânduri despre trecut, la lucruri pe care ar fi trebuit să le spui, la griji legate de viitor, la lista de lucruri de făcut etc., dă-ți ușor un ghiont către prezent.

La fel ca în cazul meditației tradiționale, poate fi util să elimini toți stimulii externi care te-ar putea bruia din mediul tău, fie că asta înseamnă să găsești o cameră liniștită în casă sau să profiți de căștile cu anulare a zgomotului. Pe măsură ce practici din ce în ce mai mult meditația artistică, vei fi probabil mai bine echipat pentru a te scufunda într-o stare meditativă în toate tipurile de medii. Dar, pentru moment, eliminarea cât mai multor distrageri este cel mai bun pariu al tău.

Ce este pictura meditativă?

Pictura meditativă este un exemplu excelent de artă meditativă – scopul principal este de a-ți elibera mintea de orice altceva în afară de vopsele, pensule și hârtie, într-un efort de a intra într-un flux meditativ.

“Când pictezi din acest loc, este mai puțin despre tehnici și mai mult despre a te lăsa dus de val și a intra în experiență”, spune Kristy-Lea Tritz, instructor Skillshare. “Acesta este un mod foarte terapeutic de a picta. Fiind o persoană care s-a luptat toată viața cu anxietatea, a devenit rapid locul meu de seninătate.”

Deci, ca să recapitulăm, pictura meditativă înseamnă să fii atent și prezent în timp ce pui vopsea pe hârtie.

Exemple de artă meditativă și exerciții de meditație artistică pe care să le încerci și tu însuți.

Dacă acest concept pare încă puțin greu de înțeles, nu-i nimic! 

Iată câteva exemple de exerciții de meditație artistică pentru a te ajuta să începi. Deși nu există reguli în ceea ce privește modul în care faci aceste exerciții, specialiștii sugerează să experimentezi închizând ochii, întorcând hârtia pe parcurs și folosind diferite tipuri de instrumente de scris. Distracție plăcută!

  1. Umple o pagină cu toate tipurile de cercuri, mici, mari, cerc în cerc, etc.
  2. Creează grupuri de linii paralele.
  3. Desenează toate formele geometrice pe care le poți face.
  4. Stropește pagina cu acuarele.
  5. Găsește scopul ascuns în stropii și stropirile tale. Cu ce seamănă?
  6. Pictează pe hârtie umedă.
  7. Desenează o grămadă de inele de copac.
  8. Desenează o linie curbă fără să ridici creionul/pixul, apoi adăugă arcuri.
Începe de acum.

Reintră în contact cu sinele tău creator înscriindu-te la Artretreatul Românesc de la Tarcău.

Artretreat este modalitatea noastră de a ne relaxa prin artă undeva în inima naturii. În doar 1-2 zile (în functie de pachetul ales) reușim să ne încărcăm bateriile și să ne activăm emisfera dreapta pentru o viață de calitate, plină de creativitate și ușurință în luarea deciziilor. 

Înscrie-te acum apăsând click aici.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *