Marian Moncea

Recunoștința și Terapia prin Artă + Exercițiu

Terapia prin artă provoacă un sentiment de pace, de liniște interioară și încarcă sufletul cu emoții pozitive.

Terapia prin artă combină terapia psihologică cu creația artistică, cum ar fi pictura, desenul, sculptura și modelarea cu lut, pentru a ajuta oamenii să gestioneze stresul și să se exprime fără comunicare verbală.  Diferitele studii și cercetări arată că atunci când ne angajăm în realizarea activităților artistice, acestea ajută sistemul neurologic să se relaxeze.

De asemenea, în ultimii ani, studiile științifice au arătat că gratitudinea ne poate îmbunătăți viața în tot felul de moduri. Cultivarea unei atitudini de recunoștință are beneficii fizice, mentale și psihologice.

Ce este recunoștința? Vibrații înalte!

Practicarea recunoștinței cu ajutorul artei este un exercițiu obișnuit atunci când participi la terapia prin artă. 

Ce au în comun terapia prin artă și practicarea recunoștinței?

 • ambele reduc stresul, anxietatea
 • calmează mintea
 • ne aduce atenția spre ceea ce avem
 • ne fac mai fericiți, liniștiți, relaxați
 • în ambele situații creierul nostru secretă dopamină și serotonină, neurotransmițători responsabili pentru starea de bine
 • îmbunătățesc încrederea în sine
 • ne ridică vibrația și energia
 • ne inspiră

Terapia prin artă ne face să fim cu totul în momentul prezent. Ea pune toate grijile și stresul acumulat undeva departe și ne mută atenția pe ceva pozitiv care ne încarcă sufletul. Terapia prin artă ne ajută să fim mai recunoscători pentru viața pe care o trăim așa cu bune și cu rele. Ne face să fim mai pozitivi, mai optimiști, mai încrezători.

Atunci când combini terapia prin artă cu recunoștința, ies rezultate miraculoase.

Din acest motiv, m-am gândit să testăm chiar acum această afirmație.

Ce voi face mai exact?

În continuare îți voi prezenta un exercițiu simplu pe care îl poți face oriunde, oricând ai nevoie. Acest exercițiu combină modalitățile de vindecare ale terapiei prin artă cu principiile recunoștinței despre care se știe că îmbunătățesc starea generală de spirit și bunăstarea mentală.

Exercițiu.

 1. Când te simți presat, stresat, anxios, furios sau deprimat: fă o pauză scurtă de recunoștință de 15 minute. În acest timp nu vei răspunde la mesaje text, e-mailuri, apeluri sau pe rețelele sociale. Mai bine, pune direct telefonul pe modul silențios, nu deranjați sau mod avion.
 2. Începe prin a fi atent la starea ta de spirit din acest moment. Întreabă-te: „Cum mă simt acum?” Nu zăbovi în răspuns. Înregistrează ce îți în vine în mod natural. Scrie undeva cuvintele care îți trec prin minte ce descriu starea ta de spirit actuală. Apoi respiră profund, intens și calm de câteva ori.
 3. Gândește-te la 5 lucruri pentru care ești recunoscător și notează-le acolo unde ți-ai înregistrat și starea de spirit.
 4. Acum că ai cele 5 lucruri pentru care ești recunoscător, hai să le ilustrăm cumva pe foaie. Folosește orice ai la dispoziție: pix, hârtie, vopsea, pânză, etc. Orice ai avea, fii creativ cu ele. Pur și simplu desenează-le cum îți vine, simte-te liber, fără limite! Și ține minte, nu trebuie să iasă ceva perfect, ci să te lași purtat de moment.
 5. Acum repeta pasul 2 din nou și întreabă-te: „Cum mă simt acum?” Scrie-l alături de ce ai notat până acum și observă singur rezultatele minunate ale acestui exercițiu. 

Respiră adânc și zâmbește. Ai terminat! 

Arată cuiva cât de recunoscător ești oferindu-i ceva personal, cum ar fi o piesă de artă care a fost făcută de tine special pentru ei. Aceasta reflectă mulțumirea și aprecierea ta pentru că fac parte din viața ta. Ai putea desena lucrurile pe care le iubești la ei sau poate un simbol cu ceea ce înseamnă ei pentru tine.

Uneori, să spui cuiva ce simți pentru el poate fi inconfortabil, dar o expresie vizuală a sentimentelor tale poate fi creativă și distractivă.

Recunoștința promovează o atitudine pozitivă și, din această cauză, viața ta se poate transforma chiar în fața ochilor tăi. Vei începe să realizezi că, indiferent de ceea ce se întâmplă, întotdeauna există ceva pentru care să fii recunoscător.

De ce să nu începi să fii recunoscător chiar aici, chiar acum?

Arta poate să ofere oamenilor o voce, căci încurajează exprimarea liberă a sentimentelor și îmbunătățește abilitățile sociale, mai ales dacă terapia prin artă este realizată în grup.

Îți place să pictezi sau să desenezi? Atunci îți recomand cu drag relaxarea prin artă, ArtRetreat! 

Sau Școala de Arte care îți permite accesul la peste 60 de cursuri cu un singur abonament lunar! 

Trezește artistul complet din tine prin cursurile de pictură, desen, aurire cu bolos, pictură icoane, desen anime și multe, multe altele.

Cu un singur abonament, toată familia poate beneficia de porția lui de creativitate și relaxare.

Mai mult decât atât ai posibilitatea să beneficiezi de 3 zile gratuite! 

Află mai multe de aici.

4 thoughts on “Recunoștința și Terapia prin Artă + Exercițiu”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *