Marian Moncea

Terapia prin artă pentru anxietate – modalități de a depăși frica

Cum te poate face arta să devii neînfricat?

Indiferent dacă ai început să pictezi la vârsta de 1 sau 100 de ani, poți oricând să înveți și să iei ceva din procesul de creare. Chiar nu contează dacă ai început să folosești creioane sau uleiuri, carioci sau pensule sau dacă ai început să pictezi cu degetele! Pentru că procesul este cel care te face NEÎNFRICAT. 

Poate că nu ai avut ocazia să observi cum creativitatea este o formă de asumare a riscurilor, așa că am adunat câteva idei pentru tine.

1. Când o iei de la capăt.

Te-ai apucat vreodată de un tablou, ai petrecut câteva ore bune cu el și la final să fii tot nemulțumit de cum a ieșit? Nu vrei să irosești o pânză bună, așa că te decizi să pictezi tot peste ea și să o iei de la capăt. Deci ștergi pictura de care nu ai fost mulțumit pentru ceva ce speri că va fi și mai bun. Când ne depășim temerile în viața reală, uneori trebuie să scăpăm de ceea ce nu funcționează în viața noastră pentru a face loc pentru ceea ce va funcționa.

2. Transformi lămâia în limonadă.

Uneori nu poți să o iei de la capăt. Pictura ta este departe, ai făcut o linie sau un cerc ciudat care nu este atât de rotund și ești blocat. Te hotărăști să transformi liniile ciudate în ceva frumos, poate poți să pictezi o anumită parte, să faci o altă parte mai mare… Adică transformi acea lămâie în limonadă. 

A învăța cum să te adaptezi la provocările vieții necesită ceva „creativitate”. Pictura te face să realizezi că orice vopsea dezordonată îți aruncă viața, poți depăși aceste provocări. Acest lucru ajută cu siguranță să devii mai neînfricat și să accepți mai ușor provocările vieții.

3. Frica de scenă.

Să arăți cuiva opera ta de artă poate fi ca și cum ai lăsa pe cineva să-ți citească jurnalul sau ai vorbi în public (majoritatea oamenilor mai degrabă mor)! AH… atât de înfricoșător, dar împărtășirea operei de artă cu alții și lăsarea lor să intre în „sufletul tău creativ” te ajută să depășești aceste temeri. Te face o persoană mai deschisă. Te exprimi pe pânză și îi poți lăsa pe ceilalți să se uite la pictura ta, depășind în același timp teama de a-ți păsa ce cred ei despre creația ta/sufletul tău.

Te poți gândi la mai multe modalități prin care arta te-a ajutat să-ți depășești fricile? Te rog împărtășește cu noi printr-un comentariu. 

Ești interesat să începi niște cursuri de pictură sau desen? Sau te gândești că ar fi o idee bună pentru copilul tău? La Școala de Arte Marian Moncea ai acces la peste 80 de cursuri cu un singur abonament lunar: cursuri de pictură, cursuri desen, aurire cu bolos, pictură icoane, desen anime și multe, multe altele.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *