Marian Moncea

”6” metode ușoare prin care să oprești gândirea excesivă și prin care să te bucuri de viață

În timp ce toată lumea se gândește prea mult la diferite situații din când în când, unii oameni sunt afectați de un val constant de gânduri tot timpul. Gânditorii cronici repetă conversațiile pe care le-au avut ieri, ghicesc fiecare decizie pe care o iau și își imaginează rezultate dezastruoase toată ziua, în fiecare zi.

A te gândi prea mult la ceva, implică adesea mai mult decât cuvinte – cei care gândesc prea mult evocă și imagini dezastruoase. Mintea lor seamănă cu un film în care derulează evenimente neplăcute, iar și iar.

Prea mult gândit te împiedică să acționezi, și asta, face ravagii în starea ta de spirit.

Modele de gândire distructive

Gândirea excesivă implică adesea două modele de gândire distructive – ruminarea și îngrijorarea persistentă.

Ruminarea presupune să ne gândim la trecut. Gândurile pot include lucruri precum:

  • Nu ar fi trebuit să spun acele lucruri la întâlnirea de ieri. Acum toată lumea probabil crede că sunt un idiot.
  • Ar fi trebuit să rămân la ultimul meu loc de muncă. Aș fi fost mai fericit decât sunt acum.
  • Părinții mei nu m-au învățat cum să fiu încrezător. Nesiguranța mea m-a reținut mereu.

Îngrijorarea persistentă implică previziuni negative – adesea catastrofale – despre viitor. Gândurile pot include lucruri precum:

  • O să mă fac de rușine mâine când voi face acea prezentare. Știu că voi uita tot ce ar trebui să spun.
  • Toți ceilalți vor fi promovați înaintea mea.
  • Știu că nu vom avea niciodată suficienți bani să ne pensionăm. Vom fi prea bolnavi pentru a lucra și vom rămâne fără bani.

Ca toate obiceiurile, schimbarea tiparelor de gândire distructivă poate fi o provocare. Dar, cu o practică constantă, îți poți antrena creierul să gândească diferit. Iată șase moduri de a nu mai gândi excesiv:

1. Observă când ești blocat în capul tău

Începe să fii atent la felul în care gândești, astfel încât să poți deveni conștient de problema care te macină. Când reiei evenimente în mintea ta de nenumărate ori sau îți faci griji pentru lucruri pe care nu le poți controla, este important să te oprești și să recunoști că acest lucru nu este productiv. 

Gândirea este utilă numai atunci când duce la acțiuni pozitive.

2. Pune accent pe rezolvarea problemelor

A te concentra pe problemele tale nu este de ajutor, dar a căuta soluții este. Dacă este ceva asupra căruia ai un anumit grad de control, provoacă-te să identifici 5 soluții potențiale.

Dacă este ceva asupra căruia nu ai control, cum ar fi un dezastru natural sau un accident, încearcă să-ți focusezi gândurile pe strategiile pe care le poți folosi pentru a face față situației. Concentrează-te pe lucrurile pe care le poți controla, cum ar fi atitudinea, energia și efortul tău.

3. Provoacă-ți gândurile

Este ușor să te lași dus de gânduri negative. Așadar, înainte de a ajunge la concluzia că uitarea unui termen limită te va face să devii fără adăpost, recunoaște că gândurile tale poate sunt doar exagerat de negative fără un fundament real.

Amintește-ți că emoțiile tale vor interfera cu capacitatea de a privi situațiile în mod obiectiv. Fă un pas înapoi și uită-te la probe. 

  • Ce dovezi ai că gândul tău este adevărat? 
  • Ce dovezi ai că gândul tău nu este adevărat?
4. Programează timp pentru reflecție

Încorporează 20 de minute de „timp de gândire” în programul tău zilnic. În acea perioadă, lasă-te liber să te gândești la orice dorești.

Când timpul expiră, treci la altceva. Și, când începi să te gândești prea mult la lucruri în afara timpului programat, pur și simplu reamintește-ți că va trebui să aștepți până la „timpul tău de gândire” pentru a aborda acele probleme în mintea ta.

5. Învață să practici Mindfulness

Este imposibil să reiei ziua de ieri sau să îți faci griji pentru ziua de mâine atunci când trăiești în prezent. Mindfulness te va ajuta să devii mai conștient de momentul aici și acum.

La fel ca orice altă abilitate, mindfulness necesită practică. Există cursuri, cărți, aplicații și diverse videoclipuri disponibile care te pot ajuta să înveți să practici mindfulness.

O metodă distractivă și interesantă de a practica mindfulness este prin desen sau pictură. La Școala de Arte Marian Moncea ai acces la peste 80 de cursuri cu un singur abonament lunar: cursuri de pictură, desen, aurire cu bolos, pictură icoane, desen anime și multe, multe altele.

6. Schimbă canalul

Cu cât încerci mai mult să împiedici un gând să pătrundă în creierul tău, cu atât este mai probabil să apară în continuare. Care este soluția?

Schimbă canalul din creier schimbându-ți activitatea. Apucă-te de exerciții fizice, angajează-te într-o conversație pe un subiect complet diferit sau lucrează la un proiect care îți place și care îți distrage atenția. A face ceva diferit va pune capăt fluxului de gânduri negative.

În concluzie, acordarea atenției tale modului în care gândești, te poate ajuta să devii mai conștient de obiceiurile mentale dăunătoare. Cu practică, îți poți antrena creierul să gândească diferit. 

Astfel, cu timpul, vei construi obiceiuri mai sănătoase care te vor ajuta să construiești mușchiul mental de care ai nevoie pentru a deveni mai puternic mental.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *