De obicei, copiii au un nivel de energie mai ridicat decât adulții, ceea ce îi face hiperactivi. Acest obicei al copiilor îi deranjează uneori într-o oarecare măsură pe părinți. Partea bună este că există mai multe modalități prin care hiperenergia copilului poate fi folosită într-un mod constructiv.
Dacă îți dorești ca iubitul tău copil să-și folosească energia într-un mod productiv, am pregătit câteva idei pentru tine.
#1 Înscrie copilul la o activitate sportivă.
Sportul necesită multă energie și concentrare. Înscrie copilul la diverse activități sportive, cum ar fi: înotul, karate sau artele marțiale. Acest lucru nu numai că ar ține copiii ocupați, dar i-ar ajuta și să învețe un sport care este un amestec perfect de întărire a mușchilor și de îmbogățire a concentrării. Prin sport, copilul poate învăța să-și canalizeze energia în direcția corectă și să învețe spiritul de echipă.
#2 Muzică sau Canto.
Muzica poate avea un efect profund asupra copiilor hiperactivi. Învățarea muzicii necesită o concentrare maximă și o minte liniștită. Muzica implică atât mintea, cât și corpul. Lucrând împreună, aceasta antrenează mintea hiperactivă a copiilor ajungând să fie cât mai liniștiți. În plus, învățarea muzicii este destul de distractivă, nu-i așa?
#3 Timp pentru joacă liberă.
Deși părinții sunt un pic obosiți de obiceiul copiilor lor de a sări de colo-colo, timpul pentru joaca liberă este necesar. Poți să le oferi câte 1 oră în fiecare zi pentru a se juca liber, fără a-i restricționa. Acest lucru le-ar oferi un timp pentru a-și investi energia și a obosi. Acest timp poate fi desemnat pentru joaca în aer liber sau în interior, de preferat jocul în aer liber.
#4 Lasă-i să te ajute la treburile casnice.
În cazul în care copilul tău vine acasă plin de energie și nu se liniștește ușor, atunci cea mai bună metodă de a-l calma este să-l pui să te ajute la treburile casnice. Poate fi ceva la fel de simplu ca și servirea cinei sau punerea lucrurilor la locul lor. Copiii se bucură adesea de acest timp petrecut cu părinții lor. De asemenea, se dezvoltă o legătură specială între părinți și copiii lor.
#5 Activități artistice.
În general, arta și meșteșugurile îi intrigă pe copii și este distractiv de realizat. Copilul tău poate fi creativ și poate face ceva ce-i place. Fie că îi place să picteze, să deseneze, să coloreze sau să facă proiecte de artizanat, procesul de creație îl motivează pe copil să învețe mai mult și îl face să se simtă încrezător în forțele proprii.
#6 Grădinăritul.
Nu numai copiii, ci toată lumea își dorește să aibă o grădină frumoasă la ei acasă pentru a se relaxa și a petrece timp de calitate cu cei dragi. Învață-i pe copiii tăi conceptul de grădinărit.
Nu trebuie neapărat să ai o grădină mare pentru asta. Poți începe prin a avea câteva semințe și niște pahare de hârtie pentru a le putea planta. Acest lucru va fi cu siguranță interesant pentru ei. Copiilor le place să-și investească timpul și energia în îngrijirea plantelor.
#7 Camping și activități de aventură.
Nu există nimic mai liniștit și plăcut decât un loc din natură cu aer curat. Expunerea în aer liber este necesară pentru creșterea fizică și mentală a unui copil.
Planifică împreună cu copiii tăi niște tabere sau activități aventuroase sigure. Participarea la astfel de activități i-ar face să învețe mai multe despre natură și despre caracterul practic al lucrurilor. De asemenea, i-ar învăța abilități sociale și cum să se comporte în public.
#8 Gătiți împreună.
Copiii adoră să mănânce mâncare gustoasă. Acesta este modul perfect de a distrage atenția copilului și de a-i folosi energia în ceva productiv. Cine știe, copilul tău ar putea fi următorul maestru bucătar. Caută câteva rețete potrivite pentru copii și începeți. Atenție! Acest lucru ar trebui să se facă sub supravegherea părinților pentru a evita orice risc.
#9 Joacă jocuri analitice cu ei.
Jocurile îi ajută pe părinți să formeze o legătură mai puternică cu copiii lor. Aceștia se bucură mult când părinții lor se joacă cu ei. Vă puteți juca jocuri care să le dezvolte gândirea analitică și să le ascuțiți logica. În acest fel, ei pot fi ocupați și își pot investi energia într-o direcție productivă.
Exemple de jocuri analitice:
- Șah
- Sudoku
- Table
Concluzie
Nu este ceva rău dacă copilul tău este hiperactiv, trebuie doar să te asiguri că el/ea își folosește energia interioară în direcția corectă. Sperăm că aceste activități ți-au dat idei despre cum să gestionezi copiii hiperactivi într-un mod mai eficient.
În Tabăra de artă – ArtRetreat kids vom îmbina câteva din aceste idei menționate mai sus. Vom picta, vom dansa, vom cânta și ne vom juca într-o locație unică, într-o liniște cum rar avem ocazia să găsim – comuna Tarcău, jud. Neamț, înconjurați de munți și dealuri verzi.
Vom avea parte de 2 zile de drumeții și 3 zile de jocuri tematice și activități recreative în aer liber, cum ar fi: exerciții și jocuri pentru dezvoltarea fizică armonioasă, pictură, karaoke, foc de tabără și altele.
Copilul tău merită o mini-vacanță altfel!