Cu toții am experimentat cel puțin un atac de panică în viețile noastre sau cunoaștem pe cineva care a trecut prin această experiență traumatică. Știm că acesta apare brusc, fără o avertizare prealabilă și poate fi recunoscut foarte ușor, prin senzațiile de frică și anxietate care preiau controlul asupra întregului organism.
Manifestările atacului de panica pot fi atât de neplăcute încât persoana poate simți că va face un infarct sau că se va sufoca și va muri. Atât de intensă și profundă este experiența.
Cum recunoști un atac de panică? Sau cum știi că ai experimentat unul?
- inima îți bate cu putere
- nu poți respira cum trebuie
- începi să amețești
- tremuri
- ai un disconfort abdominal
- schimbări bruște de temperatură
- experimentezi tensiune musculară
- și ai așa o senzație că urmează să mori sau că îți pierzi mințile.
Dar, nu îți face griji! Cu toții am trecut cel puțin o dată prin asta!
Care este diferența dintre un atac de panică și un atac de anxietate?
Deși atacul de panică face parte din sfera tulburărilor anxioase, există anumite diferențe între acestea două.
De exemplu, simptomele unui atac de panică sunt intense și perturbatoare, pe când, simptomele de anxietate variază în intensitate, de la ușoare la severe.
Atacurile de panică apar brusc, în timp ce simptomele de anxietate devin treptat mai intense în câteva minute, ore sau zile.
Cum putem gestiona situația rapid atunci când acestea apar într-un moment nepotrivit?
Recent am găsit o tehnică foarte interesantă ce poate fi învățată ușor chiar și de copii!
M-am gândit să o împărtășesc și cu tine cu speranța că o vei transmite mai departe celor care au nevoie de ea. Tehnica sună cam așa.
Privește în jurul tău și găsește:
- 5 lucruri pe care le poți vedea,
- 4 lucruri pe care le poți atinge,
- 3 lucruri pe care le poți auzi,
- 2 lucruri pe care le poți mirosi și
- 1 lucru pe care îl poți gusta.
Această metodă te face să fii ancorat în realitate și în momentul prezent. Înțelegerea modului în care corpul și mintea funcționează în timpul acestor episoade te poate ajuta să dezvolți un răspuns mai sănătos la situațiile înspăimântătoare.
Pe termen lung, recomand cu încredere și căldură terapia prin artă!
Arta permite înlăturarea barierelor, eliberarea emoțiilor și prelucrarea lor, reactualizarea conflictelor interioare și “împăcarea” lor. Arta este una dintre modalitățile sigure de a-ți găsi curajul să-ți exprimi emoțiile.
Cum recunoști un atac de panică la copii?
În timpul unui atac de panică, copilul dumneavoastră poate avea:
- un sentiment de frică sau teroare intensă,
- dificultăți de respirație,
- dureri sau constrângeri în piept,
- modificări ale bătăilor inimii,
- amețeli,
- transpirații și
- tremurături.
Un atac de panică începe brusc și durează de obicei între 5 și 20 de minute, dar poate dura și mai mult.
Cum îți poți ajuta copilul să depășească atacul de panică?
- Încearcă să rămâi calm și să vorbești cu ei cu o voce blândă și liniștitoare.
- Spune-le să respire adânc și asigură-i că panica se va termina în curând.
- Odată ce atacul de panică pare să scadă, acordați-le mult timp și spațiu pentru a se calma.
- Este posibil ca în timpul unui atac de panică copiii tăi să aibă o mulțime de gânduri negative. Ajută-i să-și schimbe atenția de la aceste gânduri, încurajându-i să se concentreze pe altceva, în mod ideal ceva care îi liniștește sau îi mângâie.
Eu recomand cu încredere și căldură terapia prin artă.
Atunci când copiii se implică în activități artistice precum pictura, desen, sculptura, ș.a., acestea pot calma și pot distrage atenția de la concentrarea copleșitoare a atacului de panică.
Diferitele studii și cercetări arată că atunci când ne angajăm în realizarea activităților artistice, acestea ajută sistemul neurologic să se relaxeze.
Terapia prin artă combină terapia psihologică cu creația artistică pentru a ajuta oamenii să gestioneze stresul și să se exprime fără comunicare verbală.
Pentru că în ultima perioadă am observat tot mai multe persoane confruntându-se cu tulburările anxioase, m-am gândit să împărtășesc cu tine
5 exerciții de terapie prin artă de încercat acasă!
Acestea sunt inspirate de la Carlock Russo – profesor asociat și coordonator de program, Terapia prin arte expresive, Colegiul Prescott. Ea spune că aceste exerciții pot oferi o ușurare imediată atunci când te simți anxios și pot fi făcute pe cont propriu.
Să începem!
- Desenează o mandală.
Opera de artă Mandala este făcută din obiecte circulare și diverse modele. ”Limitele graficii pot da un sentiment de control și calm”, spune Carlock Russo.
- Mâzgălește ceva pe hârtie.
Libertatea de a mâzgăli poate elimina așteptarea de a desena ceva bine și felul în care o faci poate să semene cu emoțiile tale. „Dacă liniile tale sunt încurcate pe hârtie, asta ar putea indica pierderea energiei nervoase sau lipsa concentrării. Dacă apeși tare, poate că eliberezi energia sau tensiunile pe care le simți”, spune Carlock Russo.
- Crează carduri cu afirmații.
Transformă un vechi pachet de cărți sau pur și simplu folosește niște foi colorate care îți plac. Începe prin a acoperi o parte cu bucăți de hârtie colorată, autocolante sau ștampile. Apoi scrie ceva pozitiv pentru tine. ”Chiar dacă este un cuvânt precum „respirație” sau o frază scurtă precum „Sunt puternic”. Acestea sunt grozave de lăsat prin casă sau de purtat cu tine”, spune Carlock Russo.
- Crează un colaj pașnic
Realizarea unui colaj al unui loc care te face să te simți în siguranță și în largul tău, cum ar fi plaja sau munții. „Creându-l, te aduci în acel loc într-un fel și te distragi de la toată anxietatea”, explică Carlock Russo.
- Scrie într-un jurnal de recunoștință
Pentru a lua o pauză de la gândurile anxioase, ia în considerare să scrii o listă cu lucruri si oameni pentru care te simți recunoscător. Poți încerca și poezie gândurilor, luați în considerare să scrieți lucruri și oameni pentru care sunteți recunoscător.
Din acest motiv, recomand cu drag relaxarea prin artă, ArtRetreat!
Sau Școala de Arte care îți permite accesul la peste 60 de cursuri cu un singur abonament lunar!
Trezește artistul complet din tine prin cursurile de pictură, desen, aurire cu bolos, pictură icoane, desen anime și multe, multe altele.
Cu un singur abonament, toată familia poate beneficia de porția lui de creativitate și relaxare.
Mai mult decât atât ai posibilitatea să beneficiezi de 3 zile gratuite!
Află mai multe de aici.