Marian Moncea

Arta de a face mai multe făcând mai puține – Esențialismul și Terapia prin Artă

Pentru toți oamenii de pe Pământ, ziua are 24 de ore. 

Dar cum se face că unii realizează mai multe și unii mai puțin? 

Cum unii devin de succes făcând mai puțin și alții abia fac față responsabilităților, dar rămân tot mediocri?

Există peste tot în jurul tău o tendință generală a oamenilor de a NU se concentra pe esențial. Iar în timp, te-ai lăsat și tu influențat de această tendință.

Esențialismul se referă la a învăța cum să faci mai puțin dar mult mai bine, astfel încât să poți să atingi cel mai mare randament posibil, în fiecare moment prețios al vieții tale.

Unul dintre principiile esențialismului este acela că trebuie să spui „NU” la majoritatea oportunităților bune care îți apar în viață. Ceea ce sună absurd pentru oricine dacă te gândești! Dar nu te grăbi să judeci, așteaptă continuarea. 

Bun nu înseamnă neapărat esențial.

Este necesar să renunți la multe oportunități bune pentru a te concentra pe acea unică oportunitate fantastic de bună din viața ta la care poți atinge excelența.

Un esențialist se concentrează pe esență. De ex: poate refuza să citească 100 de cărți care au potențial, pentru a se concentra pe 1 singură carte care îi va schimba viața. Înțelegi ce vreau să spun?

Din momentul în care vei alege să introduci esențialismul în viața ta, nu vei mai fi același om. Vei lua alte decizii, vei face alte alegeri, și treptat vei deveni o versiune tot mai bună a ta.

Doctrina esențialistă spune că dacă ești bun la ceva, și îți și place să faci acel ceva, atunci tu ar trebui să faci numai asta. Este destul de greu, chiar și pentru mine. Să fii un esențialist nu este ușor(cel puțin în primă fază). 

Dacă ție îți place să pictezi, te simți extraordinar de bine când faci asta și devii din ce în ce tot mai bun, atunci din punct de vedere al esențialismului ar fi recomandat să renunți la alte activități și să te focusezi predominant pe această activitate pentru a putea atinge excelența în viața ta. Eu una te aștept cu drag la cursurile mele de pictură și desen.

Mai mult de atât, prin esențialism practic facem mai puține, dar în activitatea în care alegem să ne implicăm o ducem până la nivel de profesioniști. Cum crezi că procedează oamenii de succes? 

Dacă îți iei un moment să observi, majoritatea oamenilor de succes au devenit cunoscuți pentru că sunt foarte buni la un anumit domeniu. Pe Picasso lumea îl știe ca unul dintre cei mai buni pictori, chiar dacă poate el știa foarte bine să scrie poezii sau să gătească(am dat exemple fictive). Ideea este că și noi la rândul nostru, pentru a deveni profesioniști trebuie să aplicăm principiile esențialismului.

Dacă tu știi despre tine că ești o persoană creativă și ești atras de artă, îmi doresc să îți aduc la cunoștință câteva beneficii ale Terapiei prin Artă.

Terapia prin artă poate să aducă beneficii psihologice, dar și fiziologice, precum:

  • Calmează sistemul nervos
  • Reduce stările de anxietate, stres, nervozitate
  • Acționează ca o distragere a atenției
  • Încurajează concentrarea asupra unui singur lucru
  • Crește stima de sine prin actul de a crea ceva
  • Reduce supra-stimularea din surse externe
  • Utilă când expresia verbală este limitată

De asemenea are beneficii și un impact pozitiv în viața copiilor fiind o metodă distractivă și plăcută de încărcare a bateriilor.

Arta poate să ofere oamenilor o voce, căci încurajează exprimarea liberă a sentimentelor și îmbunătățește abilitățile sociale, mai ales dacă terapia prin artă este realizată în grup.

Arta transcende limbajul, cultura, vârsta, rasa și genul.

Arta, ca terapie, nu e despre talent, performanță, ci despre actul gestual în sine care surprinde dinamismul emoțiilor și despre alegerea culorilor, care surprinde natura emoțiilor.

Terapia prin artă practic provoacă un sentiment de pace și liniște interioară și încarcă sufletul cu emoții pozitive.

Dacă ție îți place să pictezi și vrei să aplici principiile esențialismului în viața ta, atunci te invit să te relaxezi prin artă la ArtRetreat! Te relaxezi și progresezi în același timp!

Sau înscrie-te la Școala de Arte care îți permite accesul la peste 60 de cursuri cu un singur abonament lunar! 

Trezește artistul complet din tine prin cursurile de pictură, desen, aurire cu bolos, pictură icoane, desen anime și multe, multe altele.

Cu un singur abonament, toată familia poate beneficia de porția lui de creativitate și relaxare.

Mai mult decât atât ai posibilitatea să beneficiezi de 3 zile gratuite! 

Află mai multe de aici.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Open chat
1
Buna. Te pot ajuta cu informatii suplimentare?