Ce legătură are arta și depresia? Ce impact are arta asupra depresiei sau anxietății? Cum te poți vindeca prin artă? Toate aceste răspunsuri le vom afla împreună în acest articol.
Terapia prin artă își poate urmări rădăcinile moderne până în 1942. Atunci, Adrian Hill, un artist britanic, în timp ce se recupera de tuberculoză, a aflat cât de terapeutice pot fi pictura și desenul. El a observat că această practică era captivantă atât pentru minte, cât și pentru corp. Pentru că elibera energia creativă a pacientului și avea beneficii terapeutice, Hill a inventat sintagma “terapie prin artă”.
Persoanele care se luptă cu depresia pot avea dificultăți în a-și exprima sentimentele în cuvinte. Folosirea terapiei prin artă poate oferi o modalitate de exprimare pentru oameni.
Depresia și terapia prin artă
Conform cercetărilor efectuate de Institutul Național de Sănătate Mintală (NIMH), depresia majoră este “una dintre cele mai frecvente tulburări mentale”. Această tulburare de dispoziție este marcată de o pierdere persistentă a interesului pentru viață și de sentimente de tristețe.
În timp ce metodele tradiționale de tratare a depresiei (adică terapia prin discuții și medicația) sunt adesea eficiente pentru mulți oameni, tratamentele alternative, cum ar fi terapia prin artă, continuă să câștige în popularitate – și pe bună dreptate. Terapia prin artă îi oferă unei persoane care se simte presată sau copleșită o oportunitate de a încetini și de a explora problemele care apar în viața sa. Aceasta le oferă o modalitate de a-și gestiona comportamentul, de a-și reduce anxietatea, de a procesa sentimentele și de a se destresa.
Beneficiile terapiei prin artă pentru depresie
Terapia prin artă pentru depresie poate oferi multe beneficii, inclusiv:
Îmbunătățirea stării de spirit
Numeroase studii au arătat că oamenii constată că starea lor de spirit se îmbunătățește atunci când sunt creativi. Acest lucru poate ajuta individul să își transforme sentimentele negative în unele mai pozitive.
Reducerea stresului
A fi stresat poate avea efecte negative atât asupra minții, cât și asupra corpului. Crearea de artă poate contrabalansa aceste efecte și poate duce la relaxare.
Reduce anxietatea
Pentru multe persoane care se luptă cu depresia, este prezentă și anxietatea. De fapt, Asociația Americană pentru Anxietate și Depresie (ADAA) estimează că aproape 50% dintre persoanele care au un diagnostic de depresie au și un diagnostic de tulburare de anxietate.
Terapia prin artă poate reduce sentimentele de anxietate ale unei persoane și îi poate permite să se concentreze pentru o perioadă de timp asupra lucrurilor pozitive, potrivit unui studiu clinic realizat de cercetătorii de la Universitatea Leiden din Olanda.
Stimulează fericirea
Potrivit unor studii, creierul persoanelor care se luptă cu depresia secretă mai puțină dopamină. Cunoscută pentru sentimentele de plăcere, dopamina poate oferi motivația necesară pentru a începe o activitate și/sau pentru a o continua. Crearea de artă a fost legată de creșterea dopaminei care, la rândul său, poate crește sentimentele de fericire.
Descoperirea de sine
Poate fi dificil pentru cineva care se luptă cu depresia să își identifice cu precizie sentimentele. Lucrul îndeaproape cu un terapeut de artă poate oferi informații valoroase care pot fi folosite pentru a aborda sentimentele individului, ceea ce poate duce la un progres în depresia lor.
Simboluri ale depresiei în artă
Depresia unei persoane se poate manifesta în multe moduri diferite. Acestea fiind spuse, în artă există câteva simboluri comune ale depresiei care pot reprezenta modul în care se simte artistul.
Arta care descrie depresia este adesea văzută în culori stinse și închise, cum ar fi nuanțele de gri și negru. În plus, haosul din fundal este o temă comună pentru arta abstractă a depresiei.
În alte cazuri, artistul folosește stropi mari de culori vibrante. Acest lucru servește la evidențierea culorilor stinse care sunt de obicei prezente și ele. Deși porțiunile luminoase și colorate nu sunt de obicei punctul central al operei de artă, rolul lor ca agent de contrast este totuși evident.
Componentele terapiei prin artă
Cuvintele “art-terapie” pot evoca imagini de pictură sau desen, dar există și alte mijloace care pot fi folosite. Coloratul, colajul și sculptura sunt modalități populare de creație care pot fi folosite în timpul terapiei prin artă.
Sub îngrijirea unui art-terapeut calificat, este posibil să se descopere simbolurile, metaforele și/sau mesajele care apar adesea în timpul creării artei. Descoperirea acestor componente poate duce la o mai mare înțelegere asupra comportamentului și sentimentelor, ceea ce poate duce la rezolvarea unor probleme mai profunde.
Cine poate beneficia de terapia prin artă?
Beneficiile terapiei prin artă au fost studiate și apreciate pentru o serie de provocări diferite. Fie că este vorba de un copil, adolescent, adult sau senior, aproape toată lumea are potențialul de a beneficia de terapia prin artă.
Sesiunile de terapie prin artă pot fi pentru grupuri, indivizi sau cupluri și nu este nevoie de talent artistic. Acest lucru se datorează faptului că procesul de terapie prin artă nu se referă la valoarea rezultatului final. În schimb, acesta aprofundează conexiunile dintre viața persoanei și alegerile pe care le face în timp ce creează.
Există multe afecțiuni de sănătate mintală care pot fi abordate prin art-terapie. Printre acestea se numără stresul, depresia, anxietatea și multe altele.
Începe să faci ceva în această privință de acum.
Reintră în contact cu sinele tău creator înscriindu-te la Artretreatul Românesc de la Tarcău.
Artretreat este modalitatea noastră de a ne relaxa prin artă undeva în inima naturii. În doar 1-2 zile (în functie de pachetul ales) reușim să ne încărcăm bateriile și să ne activăm emisfera dreapta pentru o viață de calitate, plină de creativitate și stare de bine.
Înscrie-te acum apăsând click aici.