Marian Moncea

De ce o sa iti multumesti daca iti inscrii copilul la o tabara de vara

Cei mai mulți dintre noi ne amintim cu plăcere și bucurie de zilele de vară aparent nesfârșite și fără griji ale copilăriei noastre. Cu toate acestea, acum că suntem părinți, unii dintre noi pot avea sentimente confuze în legătură cu acest anotimp pentru proprii noștri copii. 

Cum vom gestiona îngrijirea copiilor în timp ce lucrăm? Cum putem evita comentariile de genul “M-am plictisit!”? Există activități educative de vară în care îi putem implica? 

Unul dintre cele mai bune răspunsuri la aceste întrebări poate fi rezumat în trei cuvinte: TABĂRA DE VARĂ! Nu numai că tabăra de vară este distractivă, dar știai că există o gamă largă de beneficii ale taberei de vară pentru copii? Iată doar câteva dintre ele:

Socializarea și dezvoltarea prieteniei. 

Unul dintre cele mai mari beneficii ale taberei de vară pentru tineri este că aceștia au ocazia să socializeze și să cunoască oameni noi. În timpul vacanței de vară, copiilor le este adesea dificil să formeze sau să mențină prietenii cu colegii de vârsta lor. În afară de frații sau verii lor, majoritatea copiilor ar spune că interacționează în principal cu adulții atunci când nu sunt la școală. Copiii nu numai că își dezvoltă abilități importante de viață prin socializare – cum ar fi împărtășirea, stabilirea de limite și rezolvarea problemelor – dar învață și cum să dezvolte relații puternice și sănătoase prin interacțiunea cu colegii lor. 

Un program de tabără de vară oferă un mediu sigur pentru copii pentru a dezvolta abilități sociale și abilități de luare a deciziilor cu ușurință. 

De fapt, socializarea în timpul copilăriei poate realiza mai mult pentru creștere și dezvoltare decât cititul sau consumul de legume! Un mediu distractiv precum tabăra de vară este o modalitate fantastică de a încuraja acest lucru la proprii copii, din copilărie și până la adolescență.

Înlocuirea timpului petrecut în fața ecranelor cu exercițiile fizice.

Într-o lume plină de tehnologie, afecțiunile legate de sedentarism sunt în creștere. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sedentarismul crește toate cauzele de mortalitate, dublează riscul de boli cardiovasculare, diabet și obezitate și crește riscurile de cancer de colon, hipertensiune arterială, osteoporoză, tulburări lipidice, depresie și anxietate – care, în cea mai mare parte, pot fi prevenite în totalitate. 

Deși este adesea necesară o muncă suplimentară pentru a convinge copiii de a limita timpul petrecut în fața ecranelor acasă în timpul verii, tabăra de vară este o soluție perfectă. Cele mai multe dintre aceste programe sunt situate în aer liber și oferă o serie de activități fizice la care copiii pot lua parte. Copiii nu numai că vor ieși din casă și se vor distra, dar cu siguranță vor face și niște exerciții fizice solide – activități precum drumeții, trasul cu arcul, diverse sporturi de echipă, etc. A le permite copiilor să exploreze liberi în natură și să interacționeze cu copii noi este o modalitate excelentă de a le lărgi perspectiva și de a experimenta o lume cu totul nouă pentru vacanța de vară.

Creștere, învățare și dezvoltare personală.

Majoritatea taberelor de vară se concentrează pe o temă sau încorporează aspecte legate de învățare, explorare, formarea caracterului și dezvoltare personală. Dacă te afli în căutarea unor activități de vară distractive pentru copiii tăi, există multe tipuri de tabere diferite de luat în considerare, cum ar fi taberele sportive, taberele de gătit, taberele de artă, taberele de știință și multe altele.

 Poți fi sigur că copilul tău nu va fi doar distrat, ci și educat și provocat. În timp ce se distrează și își explorează propriile interese, ei își sporesc și propriile capacități de învățare, de lucru în echipă, de rezolvare a problemelor, de cunoaștere și de conștientizare de sine. 

De fapt, studiile au arătat că, dintre familiile care își trimit copiii în taberele de vară, 70% dintre părinți au declarat că copilul lor a căpătat mai multă încredere în sine în timpul taberei. Să învețe despre ei înșiși și despre lume în afara mediului tradițional al clasei poate face minuni pentru creșterea și dezvoltarea lor.

Modele de rol pozitiv

Un alt beneficiu al taberei de vară este acela că îi oferă copilului tău posibilitatea de a interacționa cu modele adulte pozitive. De obicei, consilierii de tabără sunt adulți mai tineri care aleg să facă voluntariat sau să lucreze cu jumătate de normă în timpul vacanței de vară de la facultate. Nu numai că acești consilieri sunt plini de energie, dar copiii îi văd ca fiind “cool” și, de multe ori, un pic mai ușor de înțeles decât propriii lor părinți. Acest lucru poate fi un atu extraordinar în viața copiilor (și a ta). 

Uneori, îi ajută pe copii să vadă cum ar putea arăta propria lor viață în doar câțiva ani și, dacă “consilierul cool din tabără” este integru și are un caracter bun, este posibil ca și copilul tău să îl imite. Formarea acestor relații cu modele de rol îi poate ajuta pe copii să își dezvolte încrederea, stima de sine și abilitățile de care au nevoie pentru a avea succes la școală și în viață. 

Crearea unor amintiri de neuitat

Mulți adulți ar spune că unele dintre cele mai frumoase amintiri ale lor au fost acele experiențe însorite din taberele de vară din timpul copilăriei. Din nefericire, copiii din ziua de azi pierd o parte din simplitatea vieții de dinaintea erei tehnologice. 

Pe lângă faptul că dobândesc abilități de luare a deciziilor, abilități de conducere și abilități sociale la un program de vară, ei au parte și de multă activitate fizică, de asemenea! Da, este posibil ca la început să îi fie dor de telefon, tabletă sau sistem de jocuri, dar odată ce copilul tău începe să exploreze, să interacționeze cu colegii lor, să se implice într-o varietate de activități și să aibă noi aventuri, cu siguranță va pleca din tabăra de vară cu povești, fotografii, prietenii, lecții de viață și amintiri care vor dura o viață întreagă.

Învață o abilitate nouă de a picta și desena

În Tabăra de Artă Artretreat Kids, copiii învață o abilitate nouă care îi poate deschide noi orizonturi pe viitor. Orice meserie ar alege, dezvoltarea abilității de a schița și de a imbina culorile, îi va fi de mare folos. Fie că va lucra digital sau clasic, această tabără îi va dezvolta simțul așezării într-o planșă dată, îl va obișnui cu formele și tehnicile de a crea și vedea în spațiu dar, mai ales, îi va oferi posibilitatea să–și aleagă meseria în funcție de ce-l împlinește. Gândește-te doar câte domenii folosesc principiile de bază ale desenului și ale picturii: Arhitectură și design; Fashion; Industria jocurilor pe calculator (gaming); Industria design thinking (conceptele care stau la baza dependenței noastre față de social media); Artă.

Când cineva creează artă, își oferă posibilitatea de a-și înfrunta temerile, speranțele, viziunile și idealurile. În plus, cineva poate transmite fără teamă cele mai triste disperări și cea mai mare fericire prin munca lui.

Pictura, în special, este o formă neconvențională de exprimare. Artistul poate să se predea, să-și deschidă inima, să se vadă cu alți ochi și să arate publicului o nouă perspectivă asupra vieții. Pictura are numeroase beneficii mentale și emoționale. Dar despre asta poți citi mai multe aici.

În Tabăra de artă – ArtRetreat kids vom picta, vom dansa, vom cânta și ne vom juca într-o locație unică, într-o liniște cum rar avem ocazia să găsim – comuna Tarcău, jud. Neamț, înconjurați de munți și dealuri verzi. 

Vom avea parte de 2 zile de drumeții și 3 zile de jocuri tematice și activități recreative în aer liber, cum ar fi: exerciții și jocuri pentru dezvoltarea fizică armonioasă, pictură, karaoke, foc de tabără și altele.

Copilul tău merită o mini-vacanță altfel! 

Înscrierea se poate face de aici.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *